«Οχι» στην γκετοποίηση του Πεδίου του Αρεως είπαν δεκάδες πολίτες και κάτοικοι των γύρω περιοχών χθες το απόγευμα, ζητώντας να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά και την εφηβική πορνεία που δεν τους επιτρέπουν την ασφαλή χρήση του πάρκου.
Η πρόσκληση των πολιτών προέτρεπε τους συμμετέχοντες να φτάσουν στο Πεδίον του Αρεως με φακούς και φαναράκια για να φωτίσουν το «κατασκότεινο», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, πάρκο. Ο δικός τους φωτισμός, όμως, στη χθεσινή συγκέντρωση δεν χρειάστηκε. Κι αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες συνεργεία από την Περιφέρεια Αττικής έπιασαν δουλειά και αποκατέστησαν τις ζημιές στα φώτα, ενώ καθάρισαν κι αρκετά σημεία μέσα στο πάρκο.
Οπως υποστηρίζουν ωστόσο οι κάτοικοι, αυτή η κίνηση… καλής θέλησης έγινε μόνο για τα μάτια του κόσμου και ενόψει της συγκέντρωσης. «Οπως μας είπαν τα ίδια τα μέλη των συνεργείων, δεν πρόκειται για μόνιμες εργολαβίες, οι οποίες θα φροντίσουν για την εύρυθμη λειτουργία του πάρκου. Το πολύ σε δέκα ημέρες πάλι θα είμαστε στην ίδια κατάσταση» εξηγούν.
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα λειτουργούσε μόλις το 3% του φωτισμού σε ένα πάρκο έκτασης 270 στρεμμάτων. Κι αυτή η κατάσταση ήταν πλέον μόνιμη, αφού η τελευταία φορά που επιδιορθώθηκε ο φωτισμός ήταν το Πάσχα και μέσα σε λίγες ημέρες το Πεδίον του Αρεως ήταν και πάλι στα σκοτάδια. «Το σκοτάδι δίνει την ευκαιρία για μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες. Η εφηβική πορνεία είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Μια βόλτα είναι αρκετή για να δει κανείς τους έφηβους, κυρίως, μετανάστες να κάθονται στα παγκάκια και να περιμένουν» εξηγεί το μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για το Πεδίον του Αρεως Δημήτρης Τσιαμπούρης.
ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ. Το πρόβλημα των ναρκωτικών στο πάρκο ήρθε για να μείνει, αφού, όπως λένε οι κάτοικοι, οι όποιες αποσπασματικές κινήσεις της Αστυνομίας έχουν ως αποτέλεσμα απλά να αλλάζουν θέση μέσα στο Πεδίον του Αρεως τα στέκια των τοξικοεξαρτημένων. «Βλέπεις νέους ανθρώπους να σέρνονται, στην κυριολεξία. Η Περιφέρεια έχει τρεις φύλακες στο πάρκο –που το καλοκαίρι έγιναν προσωρινά έξι -, αλλά δεν ασχολούνται με το θέμα των ναρκωτικών. Η Αστυνομία κάνει έφοδο, αλλά σε λίγες ώρες οι τοξικομανείς βρίσκονται και πάλι στη θέση τους. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για όσους θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το πάρκο. Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα δύο αστυνομικούς, οι οποίοι σε μόνιμη βάση θα κάνουν περιπολίες» δηλώνει ο Δημήτρης Τσιαμπούρης.
Και τα προβλήματα για το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας δεν έχουν τέλος. Σύμφωνα με τις κινήσεις πολιτών, που συσπειρώθηκαν και δημιούργησαν την κοινότητα στο facebook «Επι μένουμε Πεδίο του Αρεως», τα σιντριβάνια δεν λειτουργούν, τα περισσότερα παγκάκια και οι βρύσες είναι κατεστραμμένα, όπως και οι δύο τουαλέτες.
Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ. Ακόμη και στο πιο… ζωντανό κομμάτι του πάρκου, στο βόρειο τμήμα, έχουν αρχίσει πια τα προβλήματα. Την παιδική χαρά, δίπλα στην Πλατεία Πρωτομαγιάς, η οποία χρησιμοποιούνταν παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα, πριν από 20 ημέρες η Περιφέρεια Αττικής την έκλεισε «λόγω επικινδυνότητας και προτρέπει γονείς και παιδιά να χρησιμοποιήσουν την παιδική χαρά που βρίσκεται δίπλα στον Πανελλήνιο Σύλλογο, λίγα μέτρα από την πιάτσα των ναρκωτικών» σημειώνει ο Τσιαμπούρης.
Βλέποντας την εικόνα εγκατάλειψης στο Πεδίον του Αρεως, πριν από δύο χρόνια μια ομάδα γονέων από το 28ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που συνορεύει με το πάρκο, αποφάσισε να αναλάβει δράση. «Τα παιδιά μας βρίσκονται μια ανάσα από το πάρκο, αλλά δεν το ξέρουν, το φοβούνται. Και ποιος δεν φοβάται; Το καλοκαίρι, μόλις σκοτείνιαζε, έπρεπε να μπαίνουμε στα σπίτια μας. Πριν από περίπου δύο χρόνια, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη και επιθέσεις τοξικομανών στο σχολείο» τονίζει η Ελισάβετ Αντωνιάδου, μέλος της Κίνησης Γονέων για το Πεδίον του Αρεως.
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, το Πεδίον του Αρεως είναι ένα πάρκο ζωντανό στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, «με προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Και γίνεται συνεχής προσπάθεια ανάταξης των φθορών. Προφανώς, η αστυνόμευση είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό θα θέλαμε να υπάρχει μεγαλύτερη αστυνομική φροντίδα, όχι μόνο εντός του Πεδίου αλλά και στις γύρω περιοχές». Οπως εξηγεί, για το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ θα αρχίσει το επόμενο διάστημα πιλοτικό πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα υπάρξει streetwork υποστήριξη ώστε να φύγουν οι τοξικοεξαρτημένοι από τον δρόμο και να μπουν σε δομές ημερήσιας φροντίδας.