Χωρίς διακοπές συνεχίζονται οι διεργασίες για την εκλογή αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. «Ολοι μιλούν με όλους» λένε στελέχη του χώρου για τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα. Ο Νίκος Αλιβιζάτος ενημέρωσε εκ νέου τους υποψηφίους για τις επαφές του με τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού, από τις οποίες περιμένει απάντηση μέχρι αύριο το απόγευμα. Παράλληλα, αφήνει εκ νέου ανοιχτό προς συζήτηση το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, το οποίο αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι ανάμεσα στους επίδοξους αρχηγούς.

Παρότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι ακόμα στον αέρα, η απάντηση της Wind έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των διαβουλεύσεων για τον προμηθευτή του software της online διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων. Η διαδικασία θυμίζει σε έναν βαθμό πρόχειρο εσωτερικό διαγωνισμό –κάθε εταιρεία καλείται να ενημερώσει τον Αλιβιζάτο αν προτίθεται να αναλάβει το εγχείρημα, το κόστος που θα έχει η δημιουργία του λογισμικού και το χρονικό όριο στο οποίο αυτό θα μπορεί να είναι έτοιμο. Ο συνταγματολόγος εμφανώς προτείνει ως ημερομηνίες διεξαγωγής τις ήδη υπάρχουσες (5 και 12 Νοεμβρίου), όμως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα πόσο χρόνο ενδέχεται να ζητήσουν οι εταιρείες. Πληροφορίες από όλες τις πλευρές αναφέρουν πως ένα μικρό περιθώριο, έως 30 ημέρες, δύναται να δοθεί –αν και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εναντιώθηκε χθες, δηλώνοντας πως «η επιτροπή έχει εντολή να διεξαγάγει την εκλογή ηγεσίας στις 5 Νοεμβρίου. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή αν η προετοιμασία δεν έγινε από νωρίς, η επιτροπή οφείλει να το ανακοινώσει».

Το ζήτημα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας εξελίσσεται λίγο πιο περίπλοκα, καθώς τα δύο στρατόπεδα που διαμορφώνονται δεν δείχνουν διάθεση συμβιβασμού.

«Οχι στην εσωστρέφεια». Η Φώφη Γεννηματά θεωρεί το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας λήξαν. «Κανένα διαδικαστικό ζήτημα δεν πρόκειται ν’ ανακόψει τη δυναμική που υπάρχει. Η απήχηση που έχει αυτή τη στιγμή το εγχείρημα δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάνει ούτε δεύτερες σκέψεις ούτε να συνεχίσει την εσωστρέφεια. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά» σχολίασε από τη Δράμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από τα επιχειρήματα των τεχνικών δεν πείθεται ούτε ο Απόστολος Πόντας, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρει πως «ίσως η ψηφοφορία χρησιμοποιείται ως άλλοθι από κάποιους για να μην προχωρήσει η διαδικασία. Ομως όσοι την παρακωλύουν γίνονται στην πραγματικότητα “χορηγοί” του κ. Τσίπρα».

Οι υποστηρικτές. Από την άλλη, θερμή στάση υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας διατηρούν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσης συμφωνεί, τουλάχιστον για τους Ελληνες του εξωτερικού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού από τις Βρυξέλλες δήλωσε πως «κάποιοι μεθοδικά σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Εχουν μάθει να εμπιστεύονται μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς. Εγώ όμως θα επιμείνω και καλώ τους άλλους υποψηφίους να είναι ξεκάθαροι. Οχι “ναι μεν, αλλά”. Η τεχνολογία το επιτρέπει». Ο Μανιάτης σχολίασε ότι πρέπει «να κάνουμε την ενότητα και την αξιοπιστία του εγχειρήματος πρωταγωνιστικές αξίες. Να βάλουμε πολιτική φραγή στη διαδικαστική Βαβέλ. Να μιλήσουμε μόνο για την κοινωνία και τους πολίτες».

Η ανησυχία. Η μεγαλύτερη ανησυχία στα επιτελεία των υποψηφίων εντοπίζεται ακριβώς σε αυτό το σημείο: πολλοί φοβούνται ότι σιγά σιγά οι πολίτες θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για τη διαδικασία και οι προσδοκίες για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη θα μείνουν μόνο στα χαρτιά. Γι’ αυτό πολλά συμβιβαστικά σενάρια συζητιούνται, με στελέχη να εκτιμούν πως ίσως πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι η αρχική πρόταση της Γεννηματά για εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία με αυτοπρόσωπη επικύρωση των στοιχείων. Το πεδίο, όμως, είναι τόσο ρευστό, που ακόμα και οι πιο ριψοκίνδυνοι bookers δεν θα στοιχημάτιζαν σε τίποτα.