Τα φώτα μπορεί να έχουν πέσει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά η πραγματική αγωνία της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι το Προσφυγικό και συγκεκριμένα η τύχη της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας: Τυχόν ακύρωση ή κατάρρευσή της θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την Ελλάδα.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα θα αποτελέσουν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κι αυτό γιατί –όπως ξαναέγραψα –το τελευταίο διάστημα τα πράγματα στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι καθόλου καλά. Αντιθέτως, το πράγμα έχει χαλαρώσει επικίνδυνα, γεγονός που υποχρεώθηκε να παραδεχθεί και ο Γιάννης Μουζάλας. Ο αρμόδιος υπουργός ομολόγησε ότι υπάρχει αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Μυτιλήνη και τη Σάμο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα συμφόρησης στα hotspots που υπάρχουν σε αυτά τα νησιά.
«Η αντιμετώπιση μέχρι τώρα δεν δικαιολογεί πανικό. Δικαιολογεί μέτρα τα οποία γρήγορα θα τα δείτε να υλοποιούνται» είπε ο Μουζάλας, ο οποίος, μιλώντας με αριθμούς, πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 45 μέρες οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου είναι 160 κατά μέσον όρο ημερησίως έναντι 60-80 το προηγούμενο διάστημα.

Εκθεση – κόλαφος

Στο μεταξύ, καταγγελίες από ασυνόδευτα παιδιά στη Μόρια για κακομεταχείριση και βία από αστυνομικούς, υπερπληθυσμό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου, συνεχιζόμενη κράτηση κάτω από πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης και για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων, ανεπαρκή βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες αλλά και υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των μεταναστών είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που κατέγραψε στην Εκθεσή της η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής πραγματοποίησε επισκέψεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2016, με σκοπό να διαπιστώσει τόσο τις συνθήκες παραμονής προσφύγων και μεταναστών στα hotspots στα νησιά όσο και την κατάσταση κράτησης των αλλοδαπών παιδιών αλλά και των ενηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτά που είδαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, όμως, κάνουν το Συμβούλιο της Ευρώπης να εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΥΤ και για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών.
Απαγόρευση

Μια και ο λόγος για την Τουρκία, να σας πω ότι μια νέα αιφνιδιαστική κίνηση από την Αγκυρα έρχεται να ταράξει κυριολεκτικά τα νερά στο Αιγαίο, καθώς μπλοκάρει στην ουσία τη διακίνηση τουριστικών σκαφών με ελληνική ή τουρκική σημαία στις δύο ακτές.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας Αχμέτ Αρσλάν απαγορεύει με απόφασή του στα τουρκικά τουριστικά πλοία να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά. Η απόφαση, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έρχεται ως απάντηση στις κατασχέσεις από τις ελληνικές Αρχές τουρκικών πλοίων που παραβίαζαν διεθνείς διατάξεις ή δεν είχαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα. Το μέτρο, ωστόσο, επηρεάζει άμεσα και τα ελληνικά τουριστικά πλοιάρια, τα οποία στο εξής δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν τις τουρκικές ακτές.