Τη μια μετά την άλλη μεγάλη ήττα προσπαθεί να διαχειρισθεί το επιτελείο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το ερώτημα εάν και πόσο μπορεί να συνεχισθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η προεδρία του να γίνεται όλο και πιο έντονο. Παράλληλα με αυτές τις αποτυχίες, ο αμερικανός πρόεδρος δείχνει να συνεχίζει να ασχολείται με την κόντρα του με τους αθλητές του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου στο twitter, αγνοώντας τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο αποτελεί αμερικανικό έδαφος, ο τυφώνας Μαρία.

Πρώτη μεγάλη πολιτική ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί στην Γερουσία απέτυχαν και πάλι να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα (γνωστό ως Obamacare). Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη από τους γερουσιαστές του για την κατάργηση του Obamacare και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη γι’ αυτήν την εβδομάδα ψηφοφορία. Μάλιστα, μετά την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς εκπνέει η προθεσμία εφαρμογής της ειδικής διαδικασίας που επέτρεπε την ψήφισή του με 50 ψήφους, χωρίς την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

«Δεν έχουμε χρόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, από τους υποστηρικτές της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την κατάργηση του Obamacare. Ετσι, με αυτή την τελευταία εξέλιξη, οι Ρεπουμπλικανοί για άλλη μια φορά απέτυχαν να υλοποιήσουν μια από τις βασικές προεκλογικές τους υποσχέσεις και, σύμφωνα με αναλυτές, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθειά τους για τη διατήρηση του πολιτικού ελέγχου της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2018.

Μέχρι στιγμής το κόμμα που στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει να επιδείξει ούτε μία επιτυχία στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής. Η κατάργηση του Obamacare ήταν το λάβαρο του Τραμπ και έχει σημασία πως όπως και στις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, αντιδράσεις προκλήθηκαν και από τη συντηρητική αλλά και από την προοδευτική πτέρυγα του κόμματος –καθεμιά αντιτάχθηκε στην ψήφισή του για διαμετρικά αντίθετους λόγους.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι απογοητευμένη «από μερικούς υποτίθεται Ρεπουμπλικανούς» οι οποίοι, δεν υποστήριξαν το νομοσχέδιο. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία 52 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών στην Γερουσία, ενώ τουλάχιστον τρεις (Κόλινς, Πολ, ΜακΚέιν) είχαν απορρίψει δημοσίως τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Ο Τζον Θουν, που ανήκει στην ηγετική ομάδα των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, δήλωσε ότι το κόμμα θα επικεντρώσει τώρα την προσοχή του στην αναδιοργάνωση του φορολογικού κώδικα, που αποτελεί βασική εξαγγελία του προέδρου Τραμπ –ένα ακόμη θέμα που αναμένεται ότι θα προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.