Ηχηρό «ναι» ακούστηκε από τους Κούρδους του Ιράκ μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που προάγει νέα διαπραγματευτική γραμμή και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Η απόφαση έγινε γνωστή σε κλίμα αναβρασμού και με εκδηλώσεις ανησυχίας τόσο από την πλευρά Τουρκίας, Ιράκ, Ιράν όσο και από εκείνη των ΗΠΑ.

Σθεναρά αντιτίθεται η Τουρκία στην δημιουργία ανεξάρτητου κράτους καθώς από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η ημερομηνία διενέργειας δημοψηφίσματος για ένα αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, η Άγκυρα ζήτησε την ακύρωσή του επικαλούμενη θέματα ασφάλειας. Ο ιρακινός πρωθυπουργός, με τη σειρά του, ζητεί να μην εγκριθεί το αποτέλεσμα.

Ο Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν λαμβάνει υπόψη του το αποτέλεσμα ούτε θα μπει σε συζήτηση γι’αυτό. Κάλεσε τους Κούρδους να ξεκινήσουν διάλογο «στο πλαίσιο του συντάγματος».

Ορκίστηκε δε να «επιβάλει την κυριαρχία του Ιράκ» σε όλα τα μέρη της περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους, ανακοίνωσε αρμόδια εκλογική επιτροπή για το δημοψήφισμα που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου τοου Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κούρδων τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, με το 92,73% των ψηφοφόρων να «σταυρώνει» στο «ναι».

Το «ναι» είναι νικητής του δημοψηφίσματος, δήλωσε την Τρίτη σε πανηγυρικό τόνο μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματός του ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζάνι. Η ψήφος αυτή, για την οποία μεγάλο πλήθος συνέρρευσε στις κάλπες, αποτελεί την εκκίνηση ενός νέου κεφαλαίου για τους Κούρδους.

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στο μοναδικό ερώτημα που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο στα κουρδικά, τα τούρκικα, τα αραβικά και τα ασσυριακά: «Επιθυμείτε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι κουρδικές περιοχές εκτός αυτής να γίνουν ένα ανεξάρτητο κράτος;»

Η Άγκυρα είχε δεσμευτεί δεσμευτεί ότι θα προβεί σε μέτρα εναντίον των Κούρδων αν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης διεξαχθεί.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι η διακοπή μεταφοράς πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ μέσα από την Τουρκία σε διεθνείς αγορές.

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων μεταβαίνει στο γειτονικό Ιράν «για να συντονίσει στρατιωτικές προσπάθειες», σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε ο ιρακινός στρατός.

Στη δήλωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τον στόχο της επίσκεψης, για την οποία πιστεύεται πως εντάσσεται στα μέτρα αντιποίνων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση στη Βαγδάτη μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν.