Η Ανγκελα Μέρκελ ήταν επιφυλακτική σε προτάσεις που θα απαιτήσουν μια αλλαγή συνθηκών που μπορεί να ναυαγήσει εάν απορριφθεί από κάποιο ευρωπαϊκό κράτος. Τώρα πρέπει να προσθέσει στη δύσκολη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τον πονοκέφαλο του οράματος Μακρόν για την ΕΕ. Αλλά στην τέταρτη θητεία της θα θελήσει να αφήσει και το δικό της στίγμα στη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος χαιρετίζει την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και συμμερίζεται την πεποίθησή του πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, όμως οι λεπτομέρειες αυτών πρέπει να συζητηθούν, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο «οραματιστής της Ευρώπης» δεν διάλεξε τυχαία τη χρονική στιγμή να παρουσιάσει το όραμά του για την Ευρώπη, σχολιάζει στην έγκυρη «Ζιντόιτσε Τσάιτουτνγκ» ο αρχισυντάκτης διεθνών Στέφαν Κορνέλιους. «Η πιθανή επόμενη καγκελάριος θα πρέπει να δυσφορεί με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων αλλά ακόμα περισσότερο με τη χρονική συγκυρία. Ο Μακρόν αξιοποιεί το πολιτικό κενό ανάμεσα στις γερμανικές εκλογές και τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στο Βερολίνο ώστε να υπαγορεύσει το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής στις διαπραγματεύσεις. Υπό την έννοια αυτή, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την επόμενη κυβέρνηση της Μέρκελ δεν κάθεται μόνον το FDP και οι Πράσινοι αλλά και ο γάλλος πρόεδρος».

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ. Οι διαφορές φάνηκαν αμέσως στις πρώτες αντιδράσεις μετά την ομιλία Μακρόν. Ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ φάνηκε ενθουσιασμένος με τις προτάσεις Μακρόν υπογραμμίζοντας την ανάγκη να στηριχτούν από τη Γερμανία. Αντίθετα, ο ευρωβουλευτής του FDP Αλεξάντερ Λάμπσντορφ ήταν επιφυλακτικός έως απορριπτικός: «Ο Μακρόν έχει πολλές καλές ιδέες. Αλλά προϋπολογισμός της ευρωζώνης με το FDP δεν θα υπάρξει· τότε κανένας δεν θα κρατά σε τάξη τα δημοσιονομικά του».

Εχθρικές φωνές ακούστηκαν και από το εσωτερικό της Χριστιανικής Ενωσης: «Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η έλλειψη χρημάτων», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης Εκχαρτ Ρέμπεργκ, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, επικρίνοντας με τη σειρά του την ιδέα κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη. «Τα σχέδια του Μακρόν οδηγούν […] στη διάλυση του συμφώνου σταθερότητας. Σημαίνει ότι δεν διδαχθήκαμε τίποτα από την κρίση του ευρώ», προσυπέγραψε ο χριστιανοκοινωνιστής Χανς Μίχελμπαχ.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να υπολογίζει στη Γερμανία», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με το SPD ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει μετεκλογικά πως θα περάσει στην αντιπολίτευση.

«Εάν αντισταθεί στα σχέδια του Μακρόν, που είναι και το πιθανότερο, η Μέρκελ θα χάσει τον ρόλο της ως ηγέτις της Ευρώπης», σχολίαζε ο Ντιρκ Κουρμπγιουβάιτ, υποδιευθυντής του «Σπίγκελ». Αλλά εάν είναι το νούμερο δύο στην Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι το νούμερο ένα στον κόσμο».