Την έντονη αντίθεσή τους στον υποψήφιο που είχε επιλέξει ο πρόεδρος Τραμπ για να διεκδικήσει την έδρα των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα έδειξαν οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι της πολιτείας αυτής. Ο Τραμπ είχε προτείνει για το χρίσμα τον Λούθερ Στρέιντζ, όμως τελικά την κέρδισε ο Ρόι Μουρ, υπερσυντηρητικός δικαστής που απομακρύνθηκε από το αξίωμα του προέδρου του πολιτειακού Ανώτατου Δικαστηρίου δύο φορές: την πρώτη επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στην απομάκρυνση μιας μαρμάρινης πλάκας με τις Δέκα Εντολές από την αίθουσα του δικαστηρίου και τη δεύτερη επειδή αψήφησε την απόφαση του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου για νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφύλων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τον 70χρονο Μουρ υποστήριξε ενθέρμως ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον. «Θα το δείτε, στη μια πολιτεία μετά την άλλη, ότι ο κόσμος θα ακολουθεί το μοντέλο του δικαστή Μουρ», δήλωσε ο Μπάνον, «που δεν χρειάζεται να δεχθεί χορηγίες από τις παχιές γάτες της Ουάσιγκτον, από τις ελίτ της Νέας Υόρκης και της Σίλικον Βάλεϊ».

Ο Μουρ πήρε το χρίσμα των Ρεπουπλικανών για να είναι υποψήφιος για τη Γερουσία απέναντι στον Δημοκρατικό Νταγκ Τζόουνς στις εκλογές που θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου του 2018 και ήδη θεωρείται φαβορί. Για τη συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, το γεγονός ότι ο Μουρ εξασφάλισε το χρίσμα ήταν μια μεγάλη νίκη έναντι του ρεπουμπλικανικού κομματικού μηχανισμού. Μάλιστα το κατεστημένο του κόμματος υπέστη άλλο ένα πλήγμα νωρίτερα χθες, όταν ο Μπομπ Κρόκερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή τον επόμενο χρόνο. «Ο Κρόκερ έξω, ο Μουρ μέσα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρο πού οδεύουν» σχολίασε ο Στιούαρτ Ρόθενμπεργκ, πολιτικός αναλυτής.

Μετά τα αποτελέσματα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορούσε να κάτι τίποτε άλλο από το να πανηγυρίσει τη νίκη του Μουρ. Εστω κι αν δεν τον υποστήριξε. «Συγχαρητήρια στον Ρόι Μουρ για τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές στην Αλαμπάμα. Ο Λούθερ Στρέιντζ ξεκίνησε την κούρσα αργά και έκανε έναν καλό αγώνα. Ρόι, νίκα τους Δημοκρατικούς» έγραψε ο Τραμπ.