Αποκλεισμό των σημείων που έχουν επιλεγεί ως εκλογικά τμήματα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, διέταξε την Κυριακή ο τοπικός εισαγγελέας της περιοχής, δίνοντας εντολή να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας έχει εξαγγελθεί από την τοπική κυβέρνηση για την 1η Οκτωβρίου, με τη γενική εισαγγελία της Ισπανίας να εντείνει την προετοιμασία με στόχο την αποτροπή του. Παρά την εντολή του ανώτατου εισαγγελέα της Καταλωνίας η τοπική αστυνομίαMossos d’ Esquadra αναμένεται να του κοινοποιήσει τη Δευτέρα, ότι τεχνικά αδυνατεί να καλύψει όλο το εύρος της αποστολής, η οποία μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα και να δημιουργήσει πρόβλημα στην δημόσια τάξη.

Σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε χθες στον επικεφαλής των Mossos Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο από τον Ανώτατο Εισαγγελέα της Καταλωνίας Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τεχάδα, το σώμα «οφείλει να οργανώσει και εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων». που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «απομακρύνοντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους».

Η εισαγγελική εντολή απαιτεί επίσης κατάσχεση του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όπως κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό. Ο αποκλεισμός των εκλογικών τμημάτων οφείλει σύμφωνα με τον εισαγγελέα, να είναιεμφανής και αποτελεσματικός, με τη χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστο και επιγραφές που θα προειδοποιούν για την ποινική ευθύνη» που θα φέρει όποιος τον παραβιάζει. Η αστυνομική επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, αφού τα περισσότερα εκλογικά τμήματα, κατά το σύνηθες, είναι σχολεία, και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Στις εντολές είναι και η αποτροπή συγκρότησηςεκλογικών τμημάτων για την ψηφοφορία, που έχει ορισθεί να ξεκινήσει στις 07.30, τοπική ώρα (08.30) την 1η Οκτωβρίου, παρεμποδίζοντας την είσοδο στους υπευθύνους και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

Η αστυνομία της Καταλωνίας έχει διαταγή να εκτιμήσει τις δυνάμεις της, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να ανταπεξέλθει στο σχεδιασμό και αν θεωρήσει ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή να αποταθεί στις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες και εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν καλυφθούν να ζητήσουν τη συνδρομή των δυνάμεων της Εθνοφυλακής και της Εθνικής Αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στην Καταλωνία.

Τη Δευτέρα οι Mossos και αναμένεται στη σύσκεψη όλων των υπεύθυνων για την αποτροπή του δημοψηφίσματος, που θα πραγματοποιηθεί στην εισαγγελία να ενημερώσουν για την αδυναμία τους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα να εκπληρώσουν την αποστολή, αλλά και να εκφράσουν την αντίρρησή τους να είναι επικεφαλής τους ένας συνταγματάρχης της Εθνοφυλακής (ο Ντέγο Πέρεθ ντε λος Κόβος), όπως αποφασίσθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τους Μossos, φυσικός προϊστάμενός τους είναι η ‘Χούντα’ Ασφαλείας της Καταλωνίας, ένα όργανο που επικεφαλής του είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα.