Το «Ναι» είναι ο νικητής του δημοψηφίσματος που διεξήχθη για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, όπως δήλωσε σε πανηγυρικό τόνο μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί. Η ψήφος αυτή, για την οποία μεγάλο πλήθος συνέρρευσε στις κάλπες, αποτελεί την εκκίνηση νέου κεφαλαίου για τους Κούρδους, αφού έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στο μοναδικό ερώτημα που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο στα κουρδικά, τα τούρκικα, τα αραβικά και τα ασσυριακά: «Επιθυμείτε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι κουρδικές περιοχές εκτός αυτής να γίνουν ένα ανεξάρτητο κράτος;»
Παράνομο είχε χαρακτηρίσει η Τουρκία το δημοψήφισμα ζητώντας την ακύρωσή του. Η Αγκυρα είχε ανακοινώσει ότι θα προβεί σε μέτρα εναντίον των Κούρδων, αν διεξαγόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης.
Ανάμεσα στα μέτρα είναι η διακοπή μεταφοράς πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ στις διεθνείς αγορές, μέσω Τουρκίας.
Η Τουρκία επικαλείται το διεθνές δίκαιο
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (MGK) είχε ζητήσει από τις Αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αντιταχθεί σθεναρά στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.
Προβαίνοντας σε τοποθέτηση εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ είχε τονίσει:
«Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στο δημοψήφισμα της ιρακινής Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί για την 25η Σεπτεμβρίου».
Το κυβερνείο του Κιρκούκ επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ιρακινή πόλη εν μέσω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο οργάνωσαν οι κουρδικές Αρχές, αλλά απέρριψε η κεντρική διοίκηση της Βαγδάτης.
Η απόφαση του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, να συμπεριλάβει το Κιρκούκ στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ιράκ, έγινε σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή από την αραβική κοινότητα και την κοινότητα των Τουρκμένων ως κίνηση με στόχο την εδραίωση του ελέγχου των Κούρδων στην πόλη.