Απέτυχε για ακόμα μία φορά η προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να προχωρήσουν στην κατάργηση τουObamacare, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες ψήφοι στην Γερουσία. Η αποτυχία της νέας νομοθετικής προσπάθειας με στόχο να καταργήσει το πρόγραμμαπρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προκαλεί αμφισβήτηση για την πολιτική δυναμική των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά την υλοποίηση τηςπροεκλογικής ατζέντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από την 1η Οκτωβρίου, η έγκριση του νομοσχεδίου κατάργησης του Obamacare γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού εκπνέει η προθεσμία εφαρμογής της ειδικής διαδικασίας που επέτρεπε την ψήφισή του με 50 ψήφους, χωρίς την υποστήριξη των Δημοκρατικών.“Δεν έχουμε χρόνο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, που ήταν από τους υποστηρικτές της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Γερουσιαστών Μπιλ Κάσιντι και Λίντσεϊ Γκράχαμ μαζί με τον Γερουσιαστή Ντιν Χέλερ για την κατάργηση του Obamacare.

Αυτή η αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων του στέρησε τη δυνατότητα μίας εσωτερικής πολιτικής επιτυχίας στη Γερουσία,

δυσκολεύοντας την προσπάθειά τους για την διατήρηση του πολιτικού ελέγχου του Σώματος, και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2018, ενώ δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν και μία προεκλογική δέσμευση του Ντ. Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν το Obamacare, που έδωσε έναυσμα να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας περίπου 20 εκατομμύρια αμερικανοί, ως μια ακριβή οικονομικά παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο σύστημα υγείας των αμερικανικών πολιτειών. Ο Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 υποσχέθηκε την κατάργηση και την αντικατάστασή του, με τους Δημοκρατικούς να υπερασπίζονται την συνέχιση της εφαρμογής του, υποστηρίζοντας ότι προσέφερε ασφαλιστική κάλυψη υγείας, σε εκατομμύρια αμερικάνους.

Αυτή ήταν η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων για κατάργηση του Obamacare μέσα στον ίδιο χρόνο, που είχε σκοπό να προωθήσει ένα νομοσχέδιο (Κάσιντι-Γκράχαμ) το οποίο είχε ως στόχο ν’ αυξήσει τον έλεγχο των αμερικανικών πολιτειών στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ομοσπονδιακής βοήθειας, που δαπανά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τον τομέα της υγείας. Και τον Σεπτέμβρη προκλήθηκαν αντιδράσεις από τηνσυντηρητική αλλά και την προοδευτική πτέρυγα του κόμματος, που αντιτάχθηκαν στην ψήφισή του, η καθεμία για διαφορετικούς-αντίθετους λόγους.

Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί, δήλωναν ότι ήταν καιρός για τους Ρεπουμπλικάνους να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου να διορθώσουν τα μειονεκτήματα του Obamacare.

Η συζήτηση για το Obamacare προκάλεσε αύξηση των μετοχών των εταιριών στον τομέα της υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εταιρία διαχείρισης νοσοκομείων HCA Healthcare Inc, οι μετοχές της οποίας, αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι μετοχές της ασφαλιστικής εταιρίας Centene Corp που επικεντρώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος Medicaid, αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών στις ΗΠΑ, οι εταιρίες διαχείρισης νοσοκομείων, επαγγελματικές ενώσεις (American Medical Association) οργανώσεις (American Heart Association, American Cancer Society) η οργάνωση AARP υπέρ των ηλικιωμένων ασθενών, αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις ακτιβιστών, ήταν αντίθετοι με την ψήφιση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, που προώθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι για την κατάργηση του Obamacare.

Ο αμερικανός Πρόεδρος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι απογοητευμένη “από μερικούς υποτίθεται Ρεπουμπλικάνους” οι οποίοι, δεν υποστήριξαν το νομοσχέδιο, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση του ότι ο νόμος τελικά θα αντικατασταθεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών στην Γερουσία, ενώ τουλάχιστον τρεις Γερουσιαστές (Κόλινς, Πολ, Μακέιν) είχαν δημόσια απορρίψει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Σημειώνεται ωστόσο ότιτην 1η Οκτωβρίου λήγει η εφαρμογή της ειδικής διαδικασίας στην Γερουσία, η οποία τους επέτρεπε να περάσουν το νομοσχέδιο με απλή πλειοψηφία και μετά από αυτή η ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου θα απαιτεί 60 θετικές ψήφους από το σύνολο των 100 Γερουσιαστών

Όπως δήλωσε ο Τζον Θουν, μέλος της ηγετικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, ενδεχομένη νομοθετική προσπάθεια κατάργησης του Obamacare θα γίνει μόνο όταν διασφαλιστούν οι απαραίτητες ψήφοι και σημείωσε ότι για το κόμμα του τώρα προτεραιότητα είναι η αναδιοργάνωση του φορολογικού κώδικα, που αποτελεί βασική εξαγγελία του προέδρου Τραμπ, το οποίο ωστόσο αναμένεται ότι θα προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS το 52% των Αμερικανών είχαν αρνητική γνώμη για το νομοσχέδιο Γκράχαμ-Κάσιντι με τις θετικές γνώμες να συγκεντρώνουν μόλις το 20%.«Θα παραδεχτώ ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έκανε καλή δουλειά στην εξήγηση των όρων κατάργησης του Obamacare», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπέν Σέις, στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Η εκτίμηση του αρμόδιου γραφείου προϋπολογισμού στο Κογκρέσο (CBO) ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου Κάσιντι-Γκράχαμ θα είχε συνέπειες για την ασφαλιστική κάλυψη εκατομμυρίων Αμερικανών.