Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει 45 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου και θα προήδρευε ως μακροβιότερος βουλευτής στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Ομοσπονδιακής Βουλής στις 24 Οκτωβρίου. Τελικά, όμως, θα κρατήσει τη θέση αυτή για ολόκληρη την τετραετία. Η είδηση από κύκλους της Χριστιανικής Ενωσης, μολονότι δεν επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, προϊδεάζει για τις αλλαγές που έφεραν οι εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία. Η μετακίνηση Σόιμπλε στην προεδρία της Μπούντεσταγκ ανοίγει τον δρόμο να ικανοποιηθεί ένα βασικό αίτημα των Φιλελευθέρων προκειμένου να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ: να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ιδανικός για τη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ, στην οποία για πρώτη φορά εκπροσωπείται ένα ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό, εθνικολαϊκιστικό κόμμα, όπως το ΑfD. Για την αντιμετώπιση των εμπρηστικών προκλήσεων του Αλεξάντερ Γκάουλαντ μέσα στην Μπούντεσταγκ χρειάζεται ένας πρόεδρος με την κοινοβουλευτική εμπειρία και το πολιτικό εκτόπισμα του 75χρονου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι επίσης ο ενδεδειγμένος πολιτικός για να αντιμετωπίσει την επιθετική ρητορική της Αλις Βάιντελ, συμπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD, για τη στάση της Γερμανίας στην ευρωκρίση. Η πρώτη πράξη του διδύμου της Ακροδεξιάς στην Μπούντεσταγκ, όπως ανακοίνωσε η Βάιντελ, θα είναι να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για την παραβίαση από τη Μέρκελ και τις κυβερνήσεις της του εθνικού νομικού πλαισίου και των ευρωπαϊκών συμβάσεων τόσο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης όσο και στην πολιτική διάσωσης του ευρώ.

Ο Σόιμπλε έμεινε οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών, διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη κρίση του ευρώ περισσότερο ως νομικός, που είναι, και λιγότερο ως οικονομολόγος, που δεν είναι. Οσοι τον χαρακτήριζαν «εκφραστή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού» θα καταλάβουν τώρα ότι αυτοί οι «κύκλοι» στη Γερμανία είναι το FDP και όχι ο «ορντολιμπεραλιστής» Σόιμπλε. Ο οποίος άφηνε να διαφανεί ότι θέλει να συνεχίσει για να βάλει τη σφραγίδα του στη μεταρρύθμιση ΕΕ και ευρωζώνης.

Η αποστολή αντιμετώπισης του AfD προσδίδει πολιτικό περιεχόμενο στη θέση του προέδρου της Βουλής, διαφορετικά θα ήταν τιμητική αποστρατεία για τον 75χρονο Σόιμπλε. Αλλωστε υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθεί χωρίς κάποια σημαίνουσα θέση και ρόλο, εάν το υπουργείο Οικονομικών περάσει στους Φιλελεύθερους, στον συνασπισμό «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκρατών / Φιλελευθέρων / Πρασίνων) που θα συγκροτηθεί μετά τις 24 Οκτωβρίου.

Οι καραμπόλες. Η μετακίνηση του Σόιμπλε ανοίγει τον δρόμο για να περάσει το υπουργείο Οικονομικών στο FDP. Oι Φιλελεύθεροι θεωρούν ότι μέσω της φορολογικής πολιτικής θα διατηρήσουν διακριτό τον ρόλο τους στη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ. Υπουργός Οικονομικών προαλείφεται ο Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο Χόιερ είναι ευρωπαϊστής και εκ της θέσεώς του καλός γνώστης της κατάστασης στην Ελλάδα, ως εκ τούτου είναι η καλύτερη επιλογή μεταξύ των στελεχών του FDP. Ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, που θα είναι και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, επανέφερε προεκλογικά το Grexit. Αλλά δεν θα είναι κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευσή του με τη Μέρκελ.

Η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τους Φιλελεύθερους σε μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» σημαίνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα περάσει στους Πράσινους. Οι Πράσινοι είχαν το υπουργείο αυτό με τον Γιόσκα Φίσερ στην κυβέρνηση Σρέντερ. Τώρα δεν αποκλείεται ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να είναι ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ.
Δύσκολα τα πράγματα για Μακρόν και Αθήνα

«Ο Λίντνερ είναι ο Λίντνερ» έλεγε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» τον Ιούλιο, απορρίπτοντας κατηγορηματικά νέα συζήτηση για Grexit που βάζει ο πρόεδρος του FDP. Τώρα θα παραδώσει το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών στους Φιλελεύθερους. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν και για την Αθήνα και για τον Μακρόν.