Το μήνυμα «σύνελθε ή φύγε από τη μέση» προς την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι ήταν κεντρικό στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν στη χθεσινή του ομιλία με την οποία ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εργασίες του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών στο Μπράιτον. Ουσιαστικά, την κάλεσε να παραιτηθεί και να αφήσει το Εργατικό Kόμμα να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για το Brexit, λέγοντας πως οι αριστερές του ιδέες αποτελούν πλέον «κυρίαρχη πολιτική».

Υπό τους ήχους του συνθήματος «Ωωωω, Τζέρεμι Κόρμπιν», ο 68χρονος πολιτικός, που κάποτε αρκετοί από τους βουλευτές του θεωρούσαν πως οδηγεί στον όλεθρο τους Εργατικούς, τόνισε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει την εξουσία. «Διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις, τον Ιούνιο σημειώσαμε τη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστών στην ιστορία των Εργατικών από το 1945 και πετύχαμε την καλύτερη εκλογική εμφάνιση εδώ και μια γενιά», είπε. «Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που αποτελεί αυστηρή προειδοποίηση για τους Τόρις και βάζει το Εργατικό Kόμμα στο κατώφλι της εξουσίας. Ναι, μπορεί να παραμένουμε στην αντιπολίτευση προς το παρόν. Ομως είμαστε κυβέρνηση εν αναμονή. Και το μήνυμά μας προς τη χώρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: οι Εργατικοί είναι έτοιμοι».

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τους κυρίως νεαρούς συνέδρους στους οποίους είναι εξαιρετικά δημοφιλής, ο Κόρμπιν επέμεινε να τονίζει τη διαφορά του από την Μέι, η οποία αγωνίζεται να ενώσει το διαιρεμένο για το θέμα του Brexit κόμμα της και να διατηρήσει το αξίωμά της. Αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από εσωκομματικούς αντιπάλους της που δεν μπορούν να της συγχωρήσουν το γεγονός ότι προχώρησε σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, στις οποίες οι Τορις έχασαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σχολιάζοντας την κατάσταση αυτή, ο Κόρμπιν είπε πως «η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη, δεν είναι δυνατή και οπωσδήποτε δεν είναι σταθερή», σχολιάζοντας το προεκλογικό σύνθημα των Συντηρητικών. «Σίγουρα δεν μπορεί να διαχειρισθεί το Brexit καθώς μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ο ένας θέλει να φάει τον άλλον».

Στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου καιρού οι Εργατικοί έχουν σχεδόν εξαφανίσει τη διαφορά που υπήρχε με τους Τόρις και έτσι μπαίνουν σε τροχιά νίκης σε πιθανές εκλογές. Με τους συνεργάτες του Κόρμπιν να προβλέπουν ότι η Μέι θα εξαναγκασθεί σε πρόωρες εκλογές πριν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, το κόμμα έχει αρχίσει να δημοσιοποιεί τις προτάσεις του που θα υλοποιήσει ως κυβέρνηση.

Βέβαια, οι Συντηρητικοί ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν σχέδια για πρόωρες εκλογές πριν το 2022. Ομως οι Τόρις εξαρτώνται από την υποστήριξη του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος των Δημοκρατικών Ενωτιστών, για να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η συμφωνία τους μπορεί να επηρεασθεί από διαφωνίες στο θέμα του εμπορίου που αφορά την καναδική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Bombardier, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι περισσότεροι Τόρις δεν θέλουν να ανοίξουν το δρόμο στον Κόρμπιν, ο οποίος έχει συγκεντρώσει πολλές ψήφους λόγω των υποσχέσεών του για κατάργηση της λιτότητας και εξέφρασε τον θυμό της κοινωνίας για την μοιραία πυρκαγιά με τα δεκάδες θύματα στον πύργο Γκρένφελ, λέγοντας πως η κυβέρνηση Μέι «δεν βλέπει τον εαυτό της ως υπηρέτη του λαού αλλά των μεγάλων πολυεθνικών».