«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτηση ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για το ζήτημα.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ερωτήθηκε για τις αναφορές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις οποίες προκύπτει πως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών και πάντως πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Το Ταμείο κλήθηκε λοιπόν να απαντήσει εάν είναι ικανοποιημένο με την πρόθεση του SSM να επιταχύνει τη διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ή εάν επιμένει στη διεξαγωγή νέου ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών. «Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπός του.
Για αλλαγή στάσης του ΔΝΤ έκανε λόγο ο Ευ. Τσακαλώτος
Για αλλαγή στάσης στο ζήτημα από το ΔΝΤ μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, λέγοντας ότι το Ταμείο δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το θέμα που ανακινήθηκε και μετά από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανότητα επίσπευσης των stress tests για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε «μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις τράπεζες, τα stress tests θα γίνουν για όλες τις χώρες την ίδια εποχή, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ότι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης».
Μάλιστα, μετά και τις πληροφορίες από πλευράς ΔΝΤ ότι δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση για το θέμα των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη».