Νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ με διορθωμένα τα ποσά φόρου που καλούνται να πληρώσουν είδαν χθες στον λογαριασμό τους στο Taxisnet περίπου 70.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται κυρίως για χαμηλοσυνταξιούχους και κατοίκους του Ψυχικού για τους οποίους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε επανεκκαθάριση του φόρου. Συγκεκριμένα, για 69.494 φορολογουμένους διαγράφηκε συνολικός ΕΝΦΙΑ ύψους 10,83 εκατ. ευρώ.

Με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ να λήγει σήμερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλέον καλούνται να πληρώσουν λιγότερο φόρο από αυτόν που τους εκκαθαρίστηκε αρχικά είναι:

1. Χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2016 την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση που είχε δώσει η κυβέρνηση λόγω υπέρβασης του πλεονάσματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί είδαν στο αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ότι είχαν χάσει την έκπτωση 50% ή την απαλλαγή από τον φόρο, καθώς το ποσό της ενίσχυσης που έλαβαν συνυπολογίστηκε στο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα το συνολικό εισόδημα να βρεθεί πάνω από τα εισοδηματικά όρια που έχουν οριστεί για τη χορήγηση της έκπτωσης 50% ή της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.  

2. Φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακίνητα στη β’ ζώνη Ψυχικού, όπου το υπουργείο Οικονομικών έκανε λάθος κατά την πρώτη εκκαθάριση. Συγκεκριμένα, στην αρχική εκκαθάριση έθεσε ως τιμή ζώνης τα 5.150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η κανονική τιμή ζώνης είναι 4.100 ευρώ το τετραγωνικό. Το λάθος αυτό προκάλεσε αμέσως τις αντιδράσεις των φορολογουμένων που πήραν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και η ΑΑΔΕ με την επανεκκαθάριση διόρθωσε το λάθος που είχε γίνει στην αρχική εκκαθάριση για τη συγκεκριμένη ζώνη.