Μεγάλη άνοδος σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, προκαλώντας νέο κύμα προβληματισμού: Σε διάστημα εφτά ημερών προστέθηκαν ακόμη 30 ασθενείς, με αποτέλεσμα οι συνολικός αριθμός να διαμορφώνεται στα 196 κρούσματα.

Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει σε νέα ανακοίνωσή του ότι «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστούν η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Την ανάγκη για επαγρύπνηση επεσήμανε χθες και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι 350.000 παιδιά είναι ανεμβολίαστα στη χώρα μας.

ΕΥΘΥΝΕΣ. Μάλιστα, υπό τις συνθήκες απειλής επιδημίας, επέρριψε ευθύνες σε όλους τους υπουργούς Υγείας που δεν «έλαβαν το πολιτικό κόστος να βγάλουν μια απόφαση που να υποχρεώνει τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά προτού τα εγγράψουν στο σχολείο», προσθέτοντας ότι την τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο νομοθέτης με το ευαίσθητο αυτό θέμα ήταν τη δεκαετία του ’60.

Ο ίδιος, δε, προειδοποίησε ότι πέραν της απειλή της ιλαράς, η επιστημονική κοινότητα ήδη προετοιμάζεται και για αυξημένα κρούσματα παρωτίτιδας και κοκίτη, δεδομένου ότι ο ενήλικος πληθυσμός στην πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστος.

Σημειώνεται ότι ήδη στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 6.000 κρούσματα παρωτίτιδας από την αρχή του χρόνου και το φαινόμενο είναι υπό στενή επιδημιολογική επιτήρηση.

Αναφορικά με τη συγχορήγηση του εμβολίου κατά της ιλαράς με αυτά της γρίπης και της πνευμονίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας διευκρίνισε ότι κατά κανόνα θα πρέπει να υπάρχει εμβολιαστική… αποχή για περίπου 30 ημέρες.

«Για την περίπτωση που κάποιος έχει κάνει το MMR, προτείνουμε να περιμένει έναν μήνα και μετά να κάνει τα άλλα δύο εμβόλια» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής.