Για «γρίπη-Αρμαγεδδώνα» («flu-Mageddon») προετοιμάζονται οι χώρες της Ευρώπης. Και αυτό διότι τα στοιχεία που αντλούν οι επιστήμονες από το νότιο ημισφαίριο σχετικά με την επέλαση του ιού της γρίπης εκεί συνθέτουν την εικόνα ενός «δύσκολου χειμώνα» –ιδίως δε εάν αναλογιστεί κανείς ότι παράλληλα εξελίσσεται στη Γηραιά Ηπειρο και επιδημική έξαρση ιλαράς.
Στην Αυστραλία έχουν δηλωθεί τουλάχιστον 172.000 κρούσματα (επιβεβαιωμένα εργαστηριακά), αριθμός 2,5 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με πέρυσι. Μοιραία, αυξήθηκαν δραματικά και οι ανάγκες νοσηλείας σε κοινούς θαλάμους αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τη χώρα να μετρά 72 θύματα –μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο κοριτσάκι.
Οι αρμόδιοι φορείς της αυστραλιανής κυβέρνησης αναφέρουν επισήμως ότι το 2017 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, παραδοχή που αναγκάζει τις χώρες της Ευρώπης να περάσουν στην υγειονομική αντεπίθεση. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον κανόνα, η νόσος ακολουθεί στο βόρειο ημισφαίριο πορεία αντίστοιχη με αυτή που είχε διαγράψει στο νότιο.
Ετσι, σύμφωνα με τα επιστημονικά… μελλούμενα, το στέλεχος που φαίνεται να επικρατεί και φέτος (όπως προκύπτει πάντα από το νότιο ημισφαίριο) είναι το στέλεχος Α (Η3Ν2), με τους ηλικιωμένους (80 ετών και άνω) και τα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών να αποτελούν τις ομάδες-στόχο της εποχικής γρίπης.
ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ. Ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση εξέπεμψε πρόσφατα σήμα κινδύνου στους ιθύνοντες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, ζητώντας τους να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ετσι, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, τα νοσοκομεία «θωρακίζονται για το δριμύτερο κύμα εποχικής γρίπης».
Και δεδομένου ότι τόσο τα στελέχη της οδού Αριστοτέλους όσο και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επιβεβαιώνουν ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης, το στοίχημα πλέον μετατίθεται στον βαθμό αποτελεσματικότητας της εμβολιαστικής καμπάνιας.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα ανοσίας που επιχειρείται κάθε χρόνο να δημιουργηθεί είναι παραδοσιακά το υγειονομικό προσωπικό. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, καθώς στην πλειονότητα των κλινικών του ΕΣΥ μόλις το 10% του προσωπικού υπολογίζεται ότι εμβολιάζεται κάθε χρόνο για την εποχική γρίπη.
Εξίσου σημαντικό είναι να πειστούν φέτος ώστε να σηκώσουν έγκαιρα το μανίκι τους και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών καθώς επίσης τα παιδιά και οι ενήλικοι με χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. πνευμονοπάθειες, καρδιακές νόσοι, διαβήτης και χρόνια νεφροπάθεια) οφείλουν να προμηθευτούν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ίδια εγκύκλιο, «κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και, όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας».
Πάντως, στην περίπτωση που η εποχική γρίπη αποκαλυφθεί φέτος ιδιαίτερα επιθετική, αναμένεται να δοκιμαστούν (εκ νέου) και οι δυνάμεις του ΕΣΥ, κυρίως εξαιτίας της «μαύρης τρύπας» στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας.
Στο… παρά πέντε. Τα «καλά νέα» είναι ότι έστω και στο… παρά πέντε οι έλληνες γονείς που έχουν επηρεαστεί από το αντιεμβολιαστικό κίνημα φαίνεται να επανεκτιμούν τη στάση τους, καθώς τον τελευταίο μήνα καταναλώθηκαν 100.000 εμβόλια