Με τη θετική απάντηση μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών λογισμικού για την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων μπορεί να λυθεί, όπως φαίνεται, ο γόρδιος δεσμός των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η απάντηση θα εξεταστεί διεξοδικά στην καθορισμένη για σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με όλα τα ανοικτά ζητήματα. Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει τι θα συμβεί με την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, καθώς κανείς δεν κάνει πίσω στις θέσεις του.

Η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει πως θα κρατήσει «χαμηλούς, υπεύθυνους, αλλά αποφασιστικούς τόνους». Οι διαρροές του επιτελείου της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, που ουσιαστικά έκλειναν τη συζήτηση για το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, βρήκαν σθεναρή αντίσταση από τη Σεβαστουπόλεως: «Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν το δικαίωμα όλων των πολιτών να συμμετέχουν, διαδικαστικό θέμα. Κρίμα. Για εμάς είναι η αρχή της πολιτικής», ανέφερε με δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, ένας εκ των πιο θερμών υποστηρικτών της διαδικασίας. Στο θέμα τοποθετήθηκε εκ νέου και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σχολίασε πως «η εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν είναι ένα ζήτημα τεχνικό ή διαδικαστικό, είναι βαθύτατα πολιτικό. Είναι κατά πόσον εφαρμόζουμε την ευρύτερη δυνατή δημοκρατία για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξης». Την ίδια στάση προεξοφλείται ότι θα κρατήσουν στη σημερινή συνεδρίαση και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, τουλάχιστον για τους Ελληνες του εξωτερικού. «Η συσπείρωση των πολιτών στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη καθημερινά μεγαλώνει. Δεν έχουν μεμψιμοιρίες, μιζέριες και λογικές εμφυλίου», απαντούν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, θεωρώντας μη εφικτές τεχνικά τόσο τις προτάσεις για επιστολική ψήφο όσο και την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, ακόμα και με αυτοπρόσωπη εξακρίβωση των στοιχείων.

Τι αποφάσισαν στη ΔΗΣΥ. Στη χθεσινή συνεδρίαση της task force της ΔΗΣΥ, το θέμα των εκλογών ήταν εκ των πραγμάτων κυρίαρχο. Τα μέλη της ομάδας συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν κατά βάση οι αρχικές ημερομηνίες διεξαγωγής, επιβεβαιώνοντας πως μερικές μέρες καθυστέρησης δεν θα σταθούν εμπόδιο στο εγχείρημα. Για το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας τα σχήματα που απαρτίζουν τη ΔΗΣΥ αποφάσισαν πως εφόσον καμία εκ των εταιρειών παροχής κινητής τηλεφωνίας δεν μπόρεσε να εγγυηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, τότε εκ των πραγμάτων αποκλείεται η εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Το ΚΙΔΗΣΟ συμφωνεί με τη θέση της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει πως «θα μπορούσε να γίνει και η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, εφόσον όμως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και υπάρξουν δεσμεύσεις, τόσο από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όσο και από την επιτροπή που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας» –επομένως, αν δεν υπάρξει κάποια εναλλακτική πρόταση που να πείθει στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, υιοθετεί την κοινή θέση της ΔΗΣΥ. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Κινήσεις Πολιτών, οι οποίες τίθενται αναφανδόν υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Οι επικείμενες εκλογές, ωστόσο, δεν ήταν το μόνο που συζήτησαν τα στελέχη της ΔΗΣΥ. Με την επικείμενη κατάθεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, το σχήμα μπαίνει στην κανονική λειτουργία του για να σχεδιάσει την αντιπολιτευτική δράση του. Για αρχή αποφασίστηκε η σύγκληση του Κεντρικού Συμβουλίου της Συμπαράταξης στις 9 Οκτωβρίου, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι το κόμμα θα μπορέσει να ασχοληθεί πλήρως με την καθημερινότητα μόνο όταν οι καβγάδες για τον νέο φορέα θα έχουν τελειώσει. «Εύχομαι σήμερα να υπάρξει τελική απόφαση», σχολίαζε με νόημα χθες επιτελικό στέλεχος του χώρου.