Την πρόθεσή του να διεξάγει ψηφοφορία για την αποχώρηση και αυτονόμηση της Σοσιαλιστικής Τάσης από το ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Χρυσόγονος σε συνέντευξη Τύπου.

Η ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, όπως αναφέρεται στη δήλωση της Σοσιαλιστικής Τάσης, θα λάβει χώρα μεταξύ 2-4 Οκτωβρίου και για να εγκριθεί πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σε περίπτωση που εγκριθεί η Σοσιαλιστική Τάση θα αποσχιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μετατραπεί σε αυτόνομη πολιτική κίνηση.

Ο Κώστας Χρυσόγονος ξεκαθάρισε πως μια πιθανή αποχώρηση του δεν σημαίνει και την παράδοση της έδρας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην δήλωση της η Σοσιαλιστική Τάση αναφέρει μεταξύ άλλων ότισυμμετείχε, το καλοκαίρι του 2013, στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ «ως ενιαίου κόμματος και συγκροτήθηκε ως εσωκομματική τάση. Βάση της συμμετοχής της Σοσιαλιστικής Τάσης ήταν η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός θα είναι ένα «πραγματικά νέο κόμμα, μαζικό και δημοκρατικό» και ειδικότερα «ένα νέο κόμμα σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας». Στην υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών του κόμματος αποσκοπούσε η συμμετοχή μας σε αυτό. Στην πορεία αυτές οι διακηρύξεις όμως διαψεύσθηκαν».

Η Σοσιαλιστική Τάση ασκεί κριτική στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργούν ως σήμερα «με λογικές κλειστής λέσχης», προσθέτοντας ότι «ηυφιστάμενη στο ιδρυτικό συνέδριο του 2013 εσωτερική πολυφωνία και συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων σταδιακά αναιρέθηκε».

Η δήλωση της τάσης κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει διαμορφωθεί σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας τα οποία καταγγέλλαμε το 2013. Οι συλλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος έχουν καταντήσει να εξυπηρετούν απλά και μόνο την εκ των υστέρων περιβολή με δημοκρατικοφανή προσχήματα των ειλημμένων αποφάσεων ενός στενού και κλειστού κομματικού πυρήνα. Πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να στηρίζονται σε αρχές και κανόνες, με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση των κομματικών ισορροπιών. Με αυτό τον τρόπο φτιάχτηκαν οι λίστες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όπου τοποθετήθηκαν πρόσωπα σε εκλόγιμες θέσεις οι οποίοι δεν είχαν μπει καν στον κόπο να διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό προτίμησης τον Ιανουάριο του 2015. Ακόμα και η κορυφαία – θεωρητικά – διαδικασία του συνεδρίου τον Οκτώβριο του 2016 κατέληξε σε απλή ανάδειξη κεντρικής επιτροπής, χωρίς να ληφθεί καμία δεσμευτική απόφαση για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το κόμμα».

Κριτική ασκείται και για «τα σκληρά μέτρα» πολλά από τα οποίο σύμφωνα με τη Σοσιαλιστική Τάση «οδηγούν σε παραπέρα φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία».

«Εάν η εκτελεστική εξουσία αδυνατεί να μετουσιώσει σε πολιτικό έργο τα προβλήματα της κοινωνίας και να δώσει λύσεις, είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να μεταλλαχθεί σε πελατειακή πυραμίδα με μόνη συγκολλητική ύλη τις κάθε είδους προσωπικές εξυπηρετήσεις» σημειώνεται και προστίθεται ότι: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες φοβούμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά αποστερείται από κάθε προοδευτική και ανανεωτική δυναμική για την ελληνική κοινωνία». Η δήλωση καταλήγει αναφέροντας ότι «αποδεικνύεται ότι οι αρχές και οι στόχοι πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να συμβάλλει ενωτικά, δημιουργικά και αλληλέγγυα στον αγώνα που κάνει ο λαός μας για να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που δημιούργησε το παλιό πολιτικό σύστημα, πρέπει να επαναξιολογηθούν» και για αυτό το λόγο αποφασίζει την ψηφοφορία στις 2-4 Οκτωβρίου για αποχώρηση (ή μη) από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετασχηματισμό μας σε αυτόνομη πολιτική κίνηση.