Οχι δάκρυα για αυτόν τον Ολυμπιακό που λύγισε στο τελευταίο εικοσάλεπτο γνωρίζοντας την ήττα (2-0) στο Τορίνο από τη δύο φορές φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία τριετία Γιουβέντους. Οι μηδέν βαθμοί στο σακούλι όπως στην πρεμιέρα με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας ήταν το μοναδικό κοινό σημείο των δύο αγώνων των πρωταθλητών Ελλάδας.Οι Πειραιώτες παρουσιάστηκαν μεταμορφωμένοι προς το καλύτερο στο ντεμπούτο του Τάκη Λεμονή στον ερυθρόλευκο πάγκο, κερδίζοντας το χειροκρότημα από τους 1.000 και πλέον φίλους τους και αφήνοντας ικανοποιημένο και τον πρόεδρό τους Βαγγέλη Μαρινάκη που παρακολούθησε από κοντά το παιχνίδι.

Εάν είχαν χθες την αγωνιστική εικόνα που παρουσίασαν πριν από 15 βράδια στο Γ. Καραϊσκάκης κόντρα στους Πορτογάλους, τότε η Γηραιά Κυρία θα απειλούσε τους πρωταθλητές με μεγαλύτερο σκορ.

Αντίθετα, στο Γιουβέντους Στάντιουμ εμφανίστηκε ένας ρωμαλέος και κυρίως ορθολογικός Ολυμπιακός που ήξερε τι ζητούσε στο γήπεδο, έβαλε δύσκολα στους Ροσονέρι, τους κοίταξε στα μάτια, τους απείλησε και χρειάστηκε ο Μάσιμο Αλέγκρι να επιστρατεύσει την κλάση του «παγκίτη» φέτος Ιγκουαΐν για να φτάσει στο γκολ (69′) και στο πολύτιμο τρίποντο με τον Αργεντινό να κάνει τη διαφορά. Και ενώ δύο λεπτά νωρίτερα ο Μπουφόν είχε αποκρούσει το σουτ του Οτζίτζα!

Το κλείδωσε

Ο Μάντζουκιτς τελείωσε τον αγώνα στο 80′ σκοράροντας για 5η φορά σε τρία παιχνίδια (τα άλλα δύο με Ατλέτικο) κόντρα στον Ολυμπιακό.

Με Προτο-παλίκαρο στην άμυνα τον βέλγο κίπερ (τέσσερις μεγάλες επεμβάσεις στη μεγάλη πίεση των τελευταίων λεπτών του πρώτου ημιχρόνου, όπου πήγε να νικηθεί μόνο με παραλίγο αυτογκόλ, όταν ο Ενγκελς σημάδεψε το δοκάρι!), αλλά και εξαιρετικούς τους Νικολάου και Οτζίτζα, οι πρωταθλητές Ελλάδας άφησαν υποσχέσεις για καλύτερες μέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τάκης Λεμονής προτίμησε να ρισκάρει τα «φρέσκα πόδια» αντί της εμπειρίας, αφήνοντας εκτός αποστολής Ζιλέ, Καρσελά (βασικοί με ΑΕΚ) και Τζούρτζεβιτς και προχωρώντας το 4-3-3 με έξι συνολικά νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα σε σύγκριση με το αρχικό σχήμα που είχε κατεβάσει ο Μπέσνικ Χάσι στο ντέρμπι της Κυριακής. Και αν ο Προτό ήταν αναμενόμενο να παίξει μετά τον «υποβιβασμό» του Καπίνο στην Κ-20 για κάποιο διάστημα, η υπόλοιπη πεντάδα έκρυβε και εκπλήξεις.

Οπως ο νεαρός Νικολάου που έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο (προκειμένου να μπορεί να παίξει πιο μπροστά ο Ρομαό), ο Κούτρης (που επανήλθε στο αριστερό άκρο για να πάρει ο Φιγκέιρας τη φυσική του θέση δεξιά), ο Ζντίελαρ, τους οποίους πλαισίωσαν ο Πάρντο και ο Σεμπά.

Η άμυνα

Στην ανασταλτική λειτουργία το σύστημα του Ολυμπιακού μετατρεπόταν σε 4-5-1, με την τριάδα Ζντίελαρ – Ρομαό (ως κόφτης δεξιά του) και αριστερό τον Οτζίτζα στον άξονα να έχει κόψει στα δύο (ιδιαίτερα μέχρι το 35′) τις κάθετες εφορμήσεις των γηπεδούχων που έψαχναν τη λύση από τα άκρα κυρίως με τον Ντάγκλας Κόστα που από αριστερά είχε δημιουργήσει προβλήματα στον Φιγκέιρας.

Παράλληλα την τριάδα πλαισίωναν Σεμπά και Πάρντο «σκουπίζοντας» τις μπάλες που ξέφευγαν.

Αυτή η συμπαγής θωράκιση στα μετόπισθεν επέτρεπε στον Ολυμπιακό να βγάζει φαρμακερές αντεπιθέσεις και αν ιδιαίτερα ο Σεμπά (Βραζιλιάνος γαρ) είχε καλύτερα τελειώματα, οι φιλοξενούμενοι θα είχαν προηγηθεί στο πρώτο ημίωρο, στο οποίο δεν είχαν κινδυνέψει στο ελάχιστο.

Γιουβέντους (4-2-3-1): Μπουφόν, Στουράρο (81′ Μπενατία), Μπαρτζάλι, Κιελίνι, Αλεξ Σάντρο, Μπεντανκούρ, Ματουιντί, Κουαδράδο (60′ Ιγκουαΐν), Ντάγκλας Κόστα (84′ Μπερναρντέσκι), Ντιμπάλα, Μάντζουκιτς.

Ολυμπιακός (4-3-3): Προτό, Φιγκέιρας, Ενγκελς, Νικολάου, Κούτρης, Ζντίελαρ (77′ Φορτούνης), Ρομαό, Οτζίτζα, Πάρντο (71′ Μπεν), Σεμπά, Εμενίκε (88′ Μάριν).

-Ρεκόρ συμμετοχών (110) για ιταλό παίκτη στο Τσάμπιονς Λιγκ σημείωσε ο Μπουφόν.

n Αν και προηγήθηκαν με εξαιρετικό γκολ του Βρουσάι (23′), οι «μικροί» του Ολυμπιακού δεν μπόρεσαν να πάρουν κάτι στο Τορίνο, χάνοντας τελικά με 3-1 από τη Γιουβέντους.