Πόσα μπορεί να συμβαίνουν σε δύο χιλιόμετρα! Τόση είναι η απόσταση από το γήπεδο Νεάπολης, μία περιοχή της Νίκαιας, έως το γήπεδο της Προοδευτικής που επίσης ανήκει στον ίδιο δήμο.

Προοδευτική εναντίον Ιωνικού. Πολλοί το ονομάζουν και «ντέρμπι της Κοκκινιάς». Αλλωστε και οι δύο ομάδες προέρχονται από την ίδια περιοχή, την προσφυγούπολη της Κοκκινιάς όπως ονομαζόταν παλαιότερα η Νίκαια. Η Προοδευτική ιδρύθηκε το 1927 στον προσφυγικό συνοικισμό της Κοκκινιάς στον Πειραιά, ενώ ο Ιωνικός το 1965 από την ένωση δύο σωματείων της περιοχής, της ΑΕ Νικαίας και του Αρη Πειραιά.

Είναι ο αγώνας της μεγάλης αντιπαλότητας, της δύναμης, του πάθους, στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίζονται οι δύο ομάδες. Κι αυτή την Κυριακή, η αυλαία στη Γ’ Εθνική ανοίγει με τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Είναι το ντέρμπι της ίδιας γειτονιάς με καβγάδες ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων και κυνηγητό στη Γρηγορίου Λαμπράκη, αλλά και στους άλλους δρόμους γύρω από τα γήπεδα.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα. Εξω από το γήπεδο είναι φίλοι, συνεργάτες, έχουν φοιτήσει στο ίδιο σχολείο. Είναι η ίδια γειτονιά. Αυτό δεν κάνει καλό στο ποδόσφαιρο», λέει ο Γιάννης Μανδρέκας, ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων. «Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες από τους ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων να σταματήσει αυτή η αντιπαλότητα, όμως δεν κατάφεραν τίποτα. Αλλωστε, ποτέ η μία ομάδα δεν λειτούργησε σε βάρος της άλλης».

«Δεν με δέχονταν»

Ο Στέλιος Βογιατζής αγωνίστηκε οκτώ χρόνια στην Προοδευτική και τέσσερα στον Ιωνικό. «Τους πρώτους δύο μήνες οι οπαδοί του Ιωνικού δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι προερχόμουν από την Προοδευτική», θυμάται. «Και τότε ο Ιωνικός είχε πολύ καλή ομάδα και μάλιστα την πρώτη μου χρονιά ανεβήκαμε στην Α’ Εθνική. Τότε άλλαξε και το κλίμα. Τώρα αγωνίζομαι στα ματς των βετεράνων και με τις δύο ομάδες». Ο Γιάννης Μανδρέκας θυμάται με τη σειρά του ένα παιχνίδι των δύο ομάδων στη Β’ Εθνική, τη δεκαετία του ’70. «Ο διαιτητής ήταν από τη Θεσσαλονίκη και λεγόταν Αμπατζής. Πριν αρχίσει το παιχνίδι, μας φώναξε και σε αυστηρό τόνο μας προειδοποίησε: “Αλίμονο σε όποιον τολμήσει να χαλάσει το παιχνίδι”. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε χωρίς να συμβεί το παραμικρό στο γήπεδο».

«Σε αυτά τα παιχνίδια δεν υπάρχει θέμα για το ποιος είναι καλύτερος. Πέρυσι, ο Ιωνικός αγωνιζόταν για την άνοδο, αλλά το πρώτο ματς τέλειωσε ισόπαλο και στο δεύτερο νίκησε η Προοδευτική», λέει ο Στέλιος Βογιατζής, ο οποίος δεν σκοπεύει να χάσει το ματς της Κυριακής.

«Για κάποια χρόνια, οι δύο ομάδες ήταν σε διαφορετικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα να έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα. Σε ό,τι αφορά τον αγώνα της Κυριακής, επικρατεί ηρεμία, ίσως ο κόσμος άλλωστε έχει προβλήματα. Πιστεύω, πάντως, ότι την ημέρα του αγώνα ασφαλώς και θα ασχοληθούν», προσθέτει ο Γιάννης Μανδρέκας.