«O φόβος είναι πανταχού παρών στην ψυχή αυτής της χώρας. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αναμφίβολα προϊόν αυτού του φόβου. Παρόλο που υπάρχει ένα στοιχείο παραλόγου το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι φόβοι δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οταν βλέπω την οργή των δεκαπεντάχρονων που χαιρετούν ναζιστικά, τότε λέω, ναι, αυτό το πράγμα με αφορά ακόμη περισσότερο. Και είναι κάτι που έχει σχέση με την απουσία προοπτικών, κυρίως στην Ανατολική Γερμανία». Εκεί όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία έλαβε κατά μέσο όρο ποσοστό 22,5%…

Αυτά λέει σε συνέντευξή του στη «Ρεπούμπλικα» ο 56χρονος Ματίας Μπραντ (φωτογραφία), γιος του θρυλικού καγκελαρίου της οστπολιτίκ Βίλι Μπραντ και ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της Γερμανίας. Ενας από τους ρόλους που έχει υποδυθεί, μάλιστα, είναι του πρώην πολιτικού συμβούλου του πατέρα του Γκίντερ Γκιγιόμ, ο οποίος προκάλεσε την παραίτησή του όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν πράκτορας της Στάζι. «Το ότι δέχθηκα αυτόν τον ρόλο ήταν ομολογουμένως μια περίεργη επιλογή», παραδέχεται σήμερα. «Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι γνώριζα ελάχιστα γι’ αυτό το πρόσωπο. Τον άκουγα βέβαια από μικρός, αλλά για μένα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια φωτογραφία. Εκ των υστέρων με γοήτευσε όμως η ύπαρξη δύο μορφών νομιμοφροσύνης, μία προς τον πατέρα μου και μία προς την Ανατολική Γερμανία».

Πώς βλέπει ο γιος του Βίλι Μπραντ την άνοδο του AfD, ενός κόμματος που λέει ότι οι Γερμανοί πρέπει να είναι υπερήφανοι γι’ αυτά που έκαναν οι γερμανοί στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν είμαι υπερήφανος για εκείνους που έκαναν έναν πόλεμο με στόχο την εξόντωση. Γνωρίζω πολλούς που έχουν υποφέρει πολύ στη ζωή τους επειδή είχαν γονείς που συμπαθούσαν τον ναζισμό. Εγώ, πάλι, ξέρω καλά τι πίστευε ο πατέρας μου. Και γι’ αυτό θα του είμαι ευγνώμων για πάντα».