Σε διάψευση των ισχυρισμών Σύρων διασωστών της αντιπολίτευσης ότιρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη σκότωσαν τουλάχιστον 150 αμάχους στη διάρκεια μιας εκστρατείας βομβαρδισμών την τελευταία εβδομάδα στο Ιντλίμπ, προχώρησε την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότιη Μόσχα φροντίζει να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

«Έχουμε ανασύρει 152 πτώματα και έχουμε σώσει 279 αμάχους από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία βομβαρδισμών της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος», δήλωσε ο Σάλεμ Αμπού αλ Άζεμ, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Ιντλίμπ, μιας οργάνωσης που ανήκει στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα από τα κτίρια που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας και άλλοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγράψει την καταστροφή έξι νοσοκομείων, πέντε κέντρων προστασίας και ιατρικών κέντρων σε μια προσπάθεια να αναγκαστούν οι αντάρτες να συμφωνήσουν σε τοπικές εκεχειρίες.

Σύμφωνα με τους Σύρους αντάρτες οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν με τον σφοδρό βομβαρδισμό πόλεων και κωμοπόλεων στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου έχουν ισχυρή παρουσία οι τζιχαντιστές. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες επεκτάθηκαν σχεδόν στις περισσότερες πόλεις της επαρχίας αυτής, που συνορεύει με την Τουρκία.

«Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη δεν πλήττουν κατοικημένες περιοχές ώστε να αποφεύγονται τα θύματα», τόνισε από την πλευρά του ο Ρώσος υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ενώ χαρακτήρισε «τσαρλατάνους» τα μέλη της συριακής Πολιτικής Προστασίας. «Οι στόχοι είναι βάσεις τρομοκρατών, άρματα μάχης και αποθήκες πυρομαχικών που εντοπίζονται πάντα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές πριν» τον βομβαρδισμό, είπε χαρακτηριστικά.

Τις συγκεκριμένες αεροπορικές επιδρομές καταδίκασε ο ΟΗΕ, ζητώντας τη δημιουργία ενός συστήματος που θα δίνει τη δυνατότητα στις αντιμαχόμενες πλευρές να μπορούν να προστατεύουν τους αμάχους και τις ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Ο Γιαν Έγκελαντ, σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για τις αεροπορικές αυτές επιδρομές, όμως πρόσθεσε ότι αποτελούν μέρος μιας κλιμακούμενης τάσης να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον «ανθρωπιστικών γραμμών ζωής», περιλαμβανομένων νοσοκομείων, ασθενοφόρων και εργαζόμενων στον τομέα της υγείας.