Oι Κούρδοι του Ιράκ πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Δευτέρας –92% υπέρ της ανεξαρτησίας από την Βαγδάτη -, όμως η ατμόσφαιρα γύρω τους βαραίνει καθώς αυξάνονται οι απειλές για αεροπορικό και εδαφικό αποκλεισμό που μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα.
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος έγινε ενώ το ιρακινό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως στον πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι να στείλει στρατεύματα στις περιοχές που διεκδικούν Αραβες και Κούρδοι, οι κάτοικοι των οποίων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και άρα περιλαμβάνονται σε αυτό που οι Κούρδοι ελπίζουν ότι θα είναι το μελλοντικό τους κράτος.
Η ευφορία στους δρόμους του Ερμπίλ και των άλλων κουρδικών πόλεων τις τελευταίες ημέρες έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αυξανόμενη απειλή στην περιοχή που αναμένεται να κλιμακωθεί. Η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να έχει πλέον σχέσεις μόνο με την κυβέρνηση της Βαγδάτης από την οποία θα αγοράζει πετρέλαιο (ενώ μέχρι τώρα αγόραζε από τους Κούρδους που ελέγχουν μια πλούσια σε κοιτάσματα περιοχή). Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν σύντομα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ. Ο ίδιος που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σταματούν την εκπαίδευση των κούρδων μαχητών πεσμεργκά ενώ θα υπάρξουν και άλλα μέτρα έπειτα από το δημοψήφισμα στο οποίο η Αγκυρα αντιτάχθηκε σφόδρα καθώς φοβάται ότι θα αναζωπυρώσει τις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων στο δικό της έδαφος.
Η Βαγδάτη απειλεί ότι θα κλείσει τον κουρδικό εναέριο χώρο σήμερα το απόγευμα και η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της με το Κουρδιστάν, επιβάλλοντας πλήρη εμπορικό αποκλεισμό. Πάντως σε μια προσπάθεια να μην φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, ο Αμπάντι εμφανίσθηκε να αποκλείει τη χρήση στρατιωτικής βιας λέγοντας: «Δεν θέλουμε να εμπλακούν σε πόλεμο μεταξύ τους ιρακινοί πολίτες».
Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο de facto πρόεδρος των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ, ελπίζει ότι η μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα θα αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις με την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Ομως ακόμα δεν φαίνεται διάθεση για διαπραγματεύσεις από την άλλη πλευρά. Μάλιστα, κάποιοι μέσα στην ιρακινή ηγεσία ζητούν στρατιωτική δράση ιδιαίτερα στην περιοχή του Κιρκούκ. Το Κοινοβούλιο του Ιράκ έχει εγκρίνει τη χρήση βίας σε ένα ψήφισμα 13 σημείων με το οποίο καταδικάσθηκε η διενέργεια του πραξικοπήματος. Οι αντάρτες πεσμεργκά ανέλαβαν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ το 2013, όταν ο ιρακινός στρατός αποχώρησε ύστερα από επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Και το Ιράν έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει ιρακινές πολιτοφυλακές, στις οποίες ασκεί μεγάλη επιρροή, για να πάρει πίσω τον έλεγχο της πόλης, που είναι είναι τεράστιας σημασίας για την ευάλωτη οικονομία του Κουρδιστάν. Τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι έφτιαξαν έναν αγωγό προς την Τουρκία για τις εξαγωγές του κουρδικού πετρελαίου χρησιμοποιώντας λιμάνια στη Μεσόγειο.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αγκυρας και Ερμπίλ υπολογίζονται γύρω στα 7,5 δισ. δολάρια τον χρόνο, κάτι που σημαίνει πως εάν η Τουρκία αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα. Αξιωματούχοι στο Ερμπίλ πιστεύουν ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα υποχωρήσει και δεν θα πραγματοποιήσει τελικά τις απειλές του.