Αισιόδοξο εξακολουθεί να θεωρεί το στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,8% φέτος το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, καθώς -όπως σημειώνει- για να επιτευχθεί απαιτείται μέσος όρος μεγέθυνσης τα επόμενα δύο τρίμηνα της τάξης του 3%. Ωστόσο δεν αμφισβητεί ότι το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη.

Για το 2018 χαρακτηρίζει επίσης φιλόδοξο τον στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,4%, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν επιτευχθεί ο στόχος του 2017 «είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος».

Αξιολογώντας τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2018 που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή τη Δευτέρα και προβλέπει υψηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις (+12,6%) και εξαγωγές (+4,7%), βάζει επίσης αρκετούς αστερίσκους και επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ωστόσο συμφωνεί ότι «η ροή επενδύσεων και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της οικονομίας θα αποτελέσουν κλειδιά για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μεγέθυνσης της οικονομίας για το 2018», ενώ χτυπά καμπανάκι κινδύνου για την ανεργία.

Ειδικότερα στην «Αξιολόγηση Μακροοικονομικών Προβλέψεων» το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) αξιολογεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην περιληπτική εισηγητική έκθεση του προσχέδιου του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού αξιολογούνται μέσω της σύγκρισής τους με το σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής

Στρατηγικής 2018–2021 (ΜΠΔΣ ΦΕΚ, Α’ 74/19.5.2017), το οποίο θεωρείται συμβατό τόσο με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, όσο και με τις πρόνοιες του Δημοσιονομικού Συμφώνου, επισημαίνεται στην έκθεση του Συμβουλίου.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr