Αν η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, τότε υπάρχουν «καλές πιθανότητες» η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, κρατώντας ίσες αποστάσεις από αισιόδοξα ή απαισιόδοξα σενάρια αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο.
Οπως εξήγησε, ο ESM προετοιμάζεται για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί. «Εάν διαπιστωθεί πως έχουν εφαρμοστεί, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτεί κανονικά τις ανάγκες της μετά το τέλος του προγράμματος και να γίνει το πέμπτο success story μεταξύ των χωρών που έχει χρηματοδοτήσει ο ESM», σημείωσε.
Στο σενάριο της εξόδου από το πρόγραμμα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρέπεμψε στην προβλεπόμενη εποπτεία η οποία ακολουθείται ήδη σε χώρες όπως η Κύπρος ή η Ιρλανδία. Προφανώς θα υπάρχει εποπτεία, είπε, συμπληρώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι το μισό δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του ESM και η αποπληρωμή των δανείων φτάνει έως και το 2059. «Είναι μια πολύ μεγάλη περίοδος, θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω, θα παρακολουθούμε τι γίνεται με την οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος» ανέφερε, χωρίς όμως να παραπέμπει σε κάποια μορφή αυξημένης εποπτείας.
Σε ερώτηση αναφορικά με τη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η απάντηση παραπέμπει σε αποχώρηση του ΔΝΤ σε βάθος χρόνου. «Ελπίζω ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή κρίση –και εύχομαι να αργήσει –δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΔΝΤ αλλά θα μπορεί να χειριστεί το ζήτημα ο ESM από κοινού με την Κομισιόν».