Ριζικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για ελάφρυνση των βαρών στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Οι επικριτές του όμως λένε ότι το σχέδιο των μειώσεων στη φορολογία θα ευνοήσει τους πλουσιότερους και τις εταιρείες, αυξάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν προταθεί στη φορολογία τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Οσον αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, το σχέδιο προβλέπει τη μείωση των κατηγοριών φορολογίας από επτά σε τρεις. Οι φορολογικοί συντελεστές για καθεμία κατηγορία διαμορφώνονται σε 12%, 25% και 35% αντίστοιχα. Σήμερα, ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας φυσικών προσώπων διαμορφώνεται σε 39,6% και ο χαμηλότερος σε 10%. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη ώστε το αμερικανικό Κογκρέσο να δημιουργήσει εάν χρειαστεί και τέταρτη κατηγορία, ώστε να επιβάλλεται φορολογία πάνω από 35% σε όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Αυτό φαίνεται πολύ πιθανό να γίνει καθώς, ανεπίσημα τουλάχιστον, υπάρχει η σχετική στήριξη από τον πολιτικό κόσμο. Επίσης το αφορολόγητο όριο καθορίζεται στα 12.000 δολάρια για φυσικά πρόσωπα και σε 24.000 δολάρια για παντρεμένα ζευγάρια τα οποία υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις προτείνεται η μείωση της φορολογίας τους από το 35% στο 20%. Η κίνηση αυτή είναι σύμφωνα με τον Τραμπ απαραίτητη προκειμένου οι αμερικανικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Για ειδικές κατηγορίες μικρών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες φορολογούνταν ως φυσικά πρόσωπα με ποσοστό 39,6%, τώρα η φορολογία μειώνεται στο 25%. Για να εγκριθεί το σχέδιο πρέπει πρώτα να περάσει από το Κογκρέσο και πλέον θα δοθούν σκληρές μάχες μεταξύ των μελών του, που αναμένεται να κρατήσουν μήνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει κοστολογηθεί το σχέδιο ώστε να φανεί με λεπτομέρεια πώς θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό και πώς θα διαμορφωθούν τα έξοδα και τα έσοδα. Ο Τραμπ έχει ζητήσει και από το κόμμα των Δημοκρατικών να στηρίξουν το σχέδιο, αν και αυτοί δεν συμμετείχαν στη δημιουργία του.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μικρή πλειοψηφία (52-48) στη Γερουσία και μπορεί να χρειαστούν τη στήριξη των Δημοκρατικών για να περάσουν το σχέδιο. Πολλοί Δημοκρατικοί όμως φοβούνται ότι η μείωση της φορολογίας θα ευνοήσει κυρίως τους πλουσιότερους Αμερικανούς και όχι τη μεσαία ή την κατώτερη τάξη και ότι θα αυξήσει σημαντικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, όπως σημειώνει το Reuters. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει προς το παρόν κάποιες εκτιμήσεις για το πώς θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός.