Γραμμή χρηματοδότησης προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα «ανοίγει» η Τράπεζας Πειραιώς μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για έκδοση καλυμμένου ομολόγου που υπογράφηκε χθες στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς θα εκδώσει ένα νέο 5ετές καλυμμένο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2017, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της τράπεζας, ύψους 10 δισ. ευρώ. Το καλυμμένο ομόλογο θα διατεθεί πρωταρχικά σε διεθνείς οργανισμούς και συγκεκριμένα στην ΕΤΕπ, στο ΕΤαΕ και στην EBRD. Η Credit Suisse ενεργεί ως διαχειριστής της συναλλαγής.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Η νέα έκδοση αποτελεί ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο, με το οποίο διεθνείς οργανισμοί επενδύουν για πρώτη φορά σε καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εισφέρει 350 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο θα παράσχει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ προσφέροντας μακροχρόνια χρηματοδότηση στους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς.

Η συμφωνία αφορά την πρώτη έκδοση καλυμμένου ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για την πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης που διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί επενδύουν σε καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών και όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, «η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, έχει δεσμευθεί στρατηγικά να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας έμπρακτα και ολοκληρωμένα την ελληνική ιδιωτική επιχειρηματικότητα».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ. Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ ανέφερε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει παράσχει διαχρονικά η ΕΤΕπ σε μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αυτή η νέα πρωτοβουλία για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε το περασμένο έτος σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, δήλωσε ότι η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, υπό την αιγίδα του σχεδίου Γιούνκερ, σημαίνει πως 700 εκατ. ευρώ νέας χρηματοδότησης είναι πλέον διαθέσιμα για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία και αποδεικνύει τη σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της ανάπτυξης και της οικονομικής προόδου στην Ελλάδα.

Επίσης χθες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων της ΕΤΕπ στην Αθήνα, ενώ ο Χόγερ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.