Ανοδικές τάσεις εξακολουθούν να επικρατούν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και πλέον πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές μπορεί να κυμανθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Οι χώρες που είναι μέλη του ΟΠΕΚ κάνουν προσπάθειες να μειώσουν κι άλλο την παραγωγή τους, στο πλαίσιο συμφωνίας που έγινε μεταξύ τους στις αρχές του έτους. Στην προσπάθεια να κλείσουν περαιτέρω οι κάνουλες του μαύρου χρυσού συμμετέχουν και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, που θέλουν να δουν τα έσοδά τους από τις πωλήσεις πετρελαίου να αυξάνονται. Η συμφωνία για μείωση της παραγωγής μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ με τις άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη φαίνεται μέχρι στιγμής να αποδίδει.

Τουρκική απειλή. Επίσης η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας προβλέπει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση φέτος και το 2018 αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αστάθμητος παράγοντας είναι επίσης οι εξελίξεις στο Ιράκ, όπου η Τουρκία απειλεί να διακόψει τη ροή αγωγού από τον κουρδικό τομέα, μετά το δημοψήφισμα των Κούρδων υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους. Από τον τομέα των Κούρδων εξάγονται καθημερινά περίπου 500.000 βαρέλια πετρέλαιο μέσω αγωγού που περνά από την Τουρκία και φτάνει έως τη Μεσόγειο.

Ο συνδυασμός μείωσης της παραγωγής και αύξησης στη ζήτηση αναμένεται να προκαλέσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές, οι οποίες φέτος έχουν φτάσει μέχρι τα 55 δολάρια το βαρέλι. Πλέον οι προβλέψεις για φέτος κάνουν λόγο ακόμη και για 60 δολάρια το βαρέλι. Για να γίνει αυτό, σημειώνουν, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές συνθήκες στις αγορές και την οικονομία γενικότερα. Οι τιμές του μαύρου χρυσού δεν έχουν πιάσει τα επίπεδα αυτά μετά τα μέσα του 2015.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά των ΗΠΑ διαμορφώνονται σε 51,61 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώνονται στα 57,51 δολάρια το βαρέλι.