Ολο και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι αποδείξεις που αφορούν την άμεση διασύνδεση της βίας απέναντι στα ζώα με τη βία απέναντι σε παιδιά και γυναίκες, ενώ επιστημονικές έρευνες και στατιστικά στοιχεία αστυνομικών και εισαγγελικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναδεικνύουν συσχετισμούς μεταξύ της κακοποίησης ζώων και της ενδοοικογενειακής βίας. Αδιάψευστος μάρτυρας, στατιστικά στοιχεία των αμερικανικών διωκτικών Αρχών που σοκάρουν: στο 88% οικογενειών που κατηγορήθηκαν για κακοποίηση παιδιού διαπιστώθηκε παράλληλη κακοποίηση ζώου. Το 85,4% των γυναικών και το 63% των παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν βιώσει επεισόδια κακοποίησης κατοικιδίου, ενώ το 76% των κακοποιήσεων ζώων συμβαίνει μπροστά σε παιδιά, με τραυματικές ψυχολογικές συνέπειες. Η βία κατά των ζώων είναι ένδειξη σοβαρής συναισθηματικής διαταραχής και από τον Ιανουάριο του 2015 το FBI χαρακτηρίζει την κακοποίηση ζώων «έγκλημα κατά της κοινωνίας», το οποίο μεταφράζεται σε αλλαγές στη νομοθεσία προς το αυστηρότερο, με ποινές που φθάνουν στη βαθμίδα του κακουργήματος. Υπό αυτό το πρίσμα, η κακοποίηση ζώων ως προς τη διερεύνησή της αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς δεν αφορά μόνο την προστασία του ζώου και την κατακραυγή για τη βαρβαρότητα, αλλά λαμβάνει διαστάσεις και επεκτείνεται στην καταστολή εγκλημάτων τα οποία σηματοδοτεί.

Οι ρίζες του κακού. Η σύγχρονη επιστήμη στην προσπάθεια να μελετήσει τις ρίζες της πρόκλησης βίας στις ανθρώπινες σχέσεις έστρεψε το ενδιαφέρον και αναβάθμισε την προσοχή στο θέμα της κακοποίησης ζώων ως συσχετικό και προβλεπτικό παράγοντα για την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας και επιθετικότητας στους ανθρώπους.

Επειτα από σειρά ερευνών, όπως παρουσιάστηκαν σε συνέδρια και ημερίδες, διαφάνηκε ότι η πρόθεση βίας μπορεί να κατευθυνθεί τόσο προς τα ζώα όσο και προς τους ανθρώπους. Με σταθμό την παιδική ηλικία παρατηρήθηκε ότι η έκθεση στην κακοποίηση ζώων λειτουργεί πολλές φορές επιβαρυντικά στα παιδιά, αυξάνοντας την πιθανότητα ταύτισης και εκδήλωσης ψυχολογικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή τους.

Το ψυχολογικό προφίλ κάποιου που βασανίζει ζώα μπορεί να έχει κοινά σημεία με αυτό του δράστη που κακοποιεί τη σύζυγό του ή το παιδί του. «Εχει παρατηρηθεί ότι η κακοποίηση ζώων συχνά συνδέεται με την κακοποίηση απέναντι σε ανθρώπους» επισημαίνει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Αννα Καλυμνιού. Κρατά ωστόσο αποστάσεις και αποφεύγει τις γενικεύσεις, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι κακοποιούν ζώα παρουσιάζουν εγκληματική συμπεριφορά.

Τα χαρακτηριστικά. Σκιαγραφώντας δε το προφίλ ατόμων που κακοποιούν ζώα, αναφέρει ότι μπορεί να εμφανίζουν χαρακτηριστικά όπως: δυσκολία να συναισθανθούν τους άλλους και να συνάψουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια. Ασκούσαν ή υφίσταντο εκφοβισμό (bullying), ενώ αρκετές φορές παρουσιάζουν δυσκολία να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους στη σχέση τους με τους άλλους.