Ηταν στις αρχές του καλοκαιριού όταν το όνομα του –τότε –αρεοπαγίτη Βασίλη Πέππα μπήκε για πρώτη φορά στο κάδρο της προεδρίας του Αρείου Πάγου.
Σε εκείνες τις πρώτες συζητήσεις, όταν άλλοι αρχαιότεροι συνάδελφοί του προκρίνονταν ως «φαβορί» για την κορυφαία αυτή θέση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, λίγοι πίστευαν ότι ο Βασίλης Πέππας θα μπορούσε να εγγράψει σοβαρή υποθήκη για την προεδρία του Αρείου Πάγου.
Οσο ο καιρός περνούσε και ο Αρειος Πάγος παρέμενε ακέφαλος, μετά την αποχώρηση της Βασιλικής Θάνου λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας κατ’ επιταγή του Συντάγματος, όλο και περισσότερο ακουγόταν το όνομα του νέου προέδρου, ο οποίος επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από δέκα ημέρες.
Οι πιο… μυημένοι μάλιστα στα του οίκου της Θέμιδος είχαν στο μυαλό τους και μια ημερομηνία-ορόσημο. Ηταν η 6η Αυγούστου, όταν ο Βασίλης Πέππας συμπλήρωνε τέσσερα χρόνια στη θέση του αρεοπαγίτη, αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.
Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στην επιλογή του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου. «Η ουσιαστική και αποτελεσματική για τον πολίτη λειτουργία της Δικαιοσύνης» είναι πρωταρχικός στόχος για τον νέο πρόεδρο, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά και έχουν συνυπηρετήσει επί χρόνια μαζί του.
Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι ανέλαβε τα ηνία του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο. Και δεν είναι μόνο οι δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς που περιμένουν στην ουρά για να εκκαθαριστούν, δεν είναι μόνο οι χιλιάδες δικογραφίες απλών πολιτών που περιμένουν εδώ και χρόνια να βρουν το δίκιο τους, είναι και η ανάγκη να επανέλθει το δικαστικό σώμα σε ήρεμη τροχιά.
Και αυτό, όπως λένε ανώτατοι δικαστές που έχουν μοιραστεί με τον Βασίλη Πέππα τις ίδιες έδρες, είναι ένα στοίχημα που και μπορεί και θέλει να το κερδίσει. Οχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, με το έργο του στον χώρο της Δικαιοσύνης από την κορυφαία θέση απ’ όπου θα υπηρετήσει τον θεσμό μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι δηλαδή την ημέρα που και εκείνος με τη σειρά του θα κλείσει τον κύκλο του στο δικαστικό σώμα.
Εως τότε, όμως, έχει πολλά να πράξει, να δείξει και να αφήσει ως παρακαταθήκη στους νεότερους συναδέλφους του στα πρωτοδικεία και τα εφετεία της χώρας, όπου χτυπά η καρδιά της ουσιαστικής απονομής της Δικαιοσύνης.
Πριν από λίγες ημέρες προήδρευσε μάλιστα στην πρώτη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Γνώριζε πολύ καλά πως συνάδελφοί του αρχαιότεροι στην επετηρίδα από τον ίδιο είχαν τη θεμιτή φιλοδοξία να βρίσκονται στη δική του θέση. Οπως λένε δικαστικές πηγές, ο Βασίλης Πέππας απευθύνθηκε με λίγα λόγια σε όλους ανεξαιρέτως τους ανώτατους δικαστές και έδωσε το στίγμα του που συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: «Πνεύμα καταλλαγής».
«Επί ένα και πλέον έτος προήδρευσε με επιτυχία, ως ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης, στο “βαρύτερο” πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το Α1» λένε δικαστικές πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τον νέο πρόεδρο. Τον χαρακτηρίζουν ως «ιδιαίτερα εργατικό και ακούραστο στις υπηρεσιακές του υποχρεώσεις», επισημαίνοντας ότι με τη συμπεριφορά του όλα αυτά τα χρόνια έχει διακριθεί στον δικαστικό χώρο για την ευθυκρισία του, για την ικανότητα της άμεσης προσαρμογής στα γεγονότα και της αγαστής συνεργασίας σε συλλογικές διαδικασίες, μα πάνω από όλα για το εξαίρετο ήθος του, το οποίο και δίδαξε με την αψεγάδιαστη συμπεριφορά του καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ιδιαίτερα ως πρόεδρος Πρωτοδικών και Εφετών, στους νεότερους συναδέλφους του.
Το δεύτερο μήνυμα που θέλησε να στείλει είχε αποδέκτες όλους τους πολίτες που προσφεύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας το δίκιο τους.
«Διαχρονικό, επιτακτικό αίτημα των συμπολιτών μας και της πολιτείας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης, με όσα πολλά μπορούν να εννοηθούν με τις λίγες αυτές λέξεις. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό» είχε δηλώσει.
Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι γεννημένος το έτος 1952, κατάγεται από την Πάρο, αλλά έχει ιδιαίτερους οικογενειακούς δεσμούς και με την Ανδρο, την οποία συνηθίζει να επισκέπτεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ξεκίνησε το «ταξίδι» του μέσα στο δικαστικό σώμα στις 7 Αυγούστου του 1978. Και τριάντα εννέα χρόνια μετά, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έκανε δεκτή την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, έγινε ο 43ος πρόεδρος του Αρείου Πάγου.