Και δυο και τρεις και… χίλιες δεκατρείς φωνές ακούγονται στην κυβέρνηση για τις επενδύσεις με αφορμή το νέο φιάσκο για το Ελληνικό. Παρά την προσπάθεια Τσίπρα να ελέγξει την κατάσταση, ένα τμήμα του «βαθέος» ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιδρά και να πλήττει την προμετωπίδα του κυβερνητικού αφηγήματος για προσέλκυση επενδύσεων και ανάταξη της οικονομίας.
Αρωγή προσφέρουν μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο ακόμη και κυβερνητικά στελέχη. Η χθεσινή παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη από του βήματος της Βουλής δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία: «Οι αρχαιολόγοι δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της χώρας. Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που ισχύουν για όλους», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Από κοντά, δύο πρώην υπουργοί: Νίκος Φίλης και Αριστείδης Μπαλτάς. Ο πρώτος συμμετείχε ως γνωστόν στη συγκέντρωση των αρχαιολόγων, ενώ ο δεύτερος υποστήριξε πως εάν η κυβέρνηση παρακάμψει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα ακολουθήσουν προσφυγές στο ΣτΕ. Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι η αρμόδια υπουργός Λυδία Κονιόρδου αναχώρησε για το Βερολίνο και φέρεται ότι θα παραμείνει εκεί για αρκετές ημέρες προκειμένου να συμμετάσχει σε θεατρική παράσταση.
Αντιμέτωπος μ’ αυτή τη Βαβέλ και μπροστά στον κίνδυνο να εκτεθεί προσωπικά, από τη στιγμή που έχει αναλάβει επικεφαλής της task force για τις επενδύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με εμφανείς συμβολισμούς μάλιστα, η συνεδρίαση διεξήχθη στο Μαξίμου, ενώ ο Πρωθυπουργός καθυστέρησε τόσο το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον κοινοτικό επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και την αναχώρησή του για το Ταλίν της Εσθονίας όπου διεξάγεται η άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.
Η ΒΛΑΖΑΚΗ. Κατά πληροφορίες, αν και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ Μαρία Βλαζάκη υπήρξε κεντρικό πρόσωπο της χθεσινής συζήτησης, από το Μαξίμου δεν τίθεται ζήτημα αποπομπής της. Στη Βλαζάκη εστίασε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να την αποπέμψει «αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο, ήταν διάχυτη για την επικεφαλής του ΚΑΣ και τους χειρισμούς της, ενώ η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν σαφής: να ευθυγραμμιστούν, χωρίς διαφοροποιήσεις, κυβέρνηση και κόμμα και να προχωρήσει η επένδυση. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα παρακαμφθεί το ΚΑΣ –από το Μαξίμου διαρρέει με νόημα πως το Συμβούλιο έχει μόνο γνωμοδοτική και όχι αποφασιστική αρμοδιότητα.
Καμπανάκι από τους δανειστές
Κύκλοι των δανειστών διεμήνυαν χθες ότι «τα εμπόδια γύρω από το Ελληνικό μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα, καθώς η επένδυση αγγίζει άμεσα την 3η αξιολόγηση».