«Casus belli». Αυτό λέει σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ αυτή την περίοδο και οργανώνει την επόμενη μέρα του. Η φράση χρησιμοποιείται από υψηλόβαθμα στελέχη του Περισσού –και αυτή μας μεταφέρθηκε –όσον αφορά το μέτωπο των εργασιακών αλλαγών που θα φέρει η τρίτη αξιολόγηση.
Για την ακρίβεια, το τοπίο είναι θολό στο επίπεδο των νομοθετημάτων, όπως λένε πηγές του Περισσού, αλλά ο οδικός χάρτης είναι προδιαγεγραμμένος και θα συμπεριλαμβάνει αρνητικές τομές στον εργασιακό χάρτη, όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αλλά και το χτύπημα στην απεργία, όπως το περιγράφει το ΚΚΕ.
Εδώ, θα εκδηλωθεί και η άμεση στρατηγική του ιστορικού κόμματος της Αριστεράς, που θα επιχειρήσει να συντονίσει τις επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατοντάχρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης (1917-2017) με μεγάλες απεργίες και οργάνωση του μαζικού αγώνα με άξονα και λοκομοτίβα τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Αυτό όμως είναι το ένα σκέλος και εν πολλοίς προβλεπόμενο, αφού το ΚΚΕ δεν έχει πάψει σε όλες τις φάσεις των νεότερων πολιτικών εξελίξεων και των μνημονιακών κύκλων να φτιάχνει όρους αγώνα και απεργιών σε ένα φόντο πάντως απαξίας του συνδικαλιστικού κινήματος.
Το άλλο σκέλος της δράσης του Περισσού έχει επίσης ενδιαφέρον, αν και εν πολλοίς παρεξηγημένο από πολλούς, και αυτό είναι η στάση του στη Βουλή. Σύμφωνα με κύκλους του Κόμματος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει τροπολογίες υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως προσφάτως έκανε.
ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Να θυμίσουμε, ειδικότερα, πως το καλοκαίρι έγινε δεκτή τροπολογία από την κυβέρνηση –κατά το ήμισυ βέβαια –που αφορούσε τη μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων. Τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και που είχε διπλό στόχο.
Αφενός να αποσπάσει κάτι θετικό για τον κόσμο της εργασίας, σε ένα φόντο πολύ δυσμενές. Το ΚΚE με τις τροπολογίες που και το επόμενο διάστημα θα κατεβάσει, στέλνει και ένα μήνυμα σε επικριτές του που γράφουν ή λένε πως ο Περισσός παραπέμπει τα πάντα στον «σοσιαλιστικό παράδεισο». «H τακτική μας είναι, ό,τι μπορούμε το παίρνουμε υπέρ των εργαζομένων» λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ. Από την άλλη, σημειώνει ο ίδιος, τροπολογίες θα κατατεθούν, αλλά εκεί όπου θα υπάρχει χώρος. «Αν για παράδειγμα έλθει απαγόρευση απεργίας, δεν μπορείς να πας με διορθωτική τροπολογία. Θα το πολεμήσεις στο σύνολό του με όλες σου τις δυνάμεις».
ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ο δε δεύτερος στόχος με τις τροπολογίες μέσω Βουλής είναι να εκθέσει τη σημερινή κυβέρνηση στο καυτό πεδίο των εργασιακών. Αυτό το τελευταίο έχει σημασία για το ΚΚΕ, διότι η εβδομάδα που μας πέρασε δεν ήταν εύκολη κοινοβουλευτικά. Η στάση του ΚΚΕ στον νομικό προσδιορισμό φύλου πυροδότησε μια μεγάλη επίθεση και κριτική στον Περισσό. Ακόμη και από ευρύτερα προοδευτικό κόσμο που περιέγραψε την άρνηση του ΚΚΕ να ψηφίσει επί της αρχής στο νομοσχέδιο για το φύλο ως αναχρονιστική. Μάλιστα, και μέσω της αντιπαράθεσης του κόμματος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραγιαννίδη (και μέλος της τάσης των 53+), διαφάνηκε η ευελιξία του κυβερνώντος κόμματος στο πεδίο των δικαιωμάτων και ειδικότερα σε ένα πεδίο που δεν είναι προνομιακό για το ΚΚΕ. Βέβαια, όπως μας λέει στέλεχος του Περισσού, η οξύτητα της αντιπαράθεσης είχε να κάνει με τη διαμάχη υλισμού – ιδεαλισμού. «Με τη διαμάχη τού να πιστεύεις πως υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα και της αντιδραστικής άποψης πως είσαι ό,τι νιώθεις». Αν το ΚΚΕ έχασε έδαφος σε επίπεδο εικόνας και ουσίας με τα παραπάνω, θα επιχειρήσει να το ξανακερδίσει στην κομβική μάχη των εργασιακών. Και η Βουλή θα είναι ένα από τα μετερίζια της μάχης που ξεκινά. «Θα γίνει πόλεμος» σημειώνουν οι του Κόμματος.