Οι εκπρόσωποι όλων των υποψήφιων αρχηγών του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, φθάνοντας χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, ήξεραν ότι τα πράγματα είχαν πια φτάσει σε οριακό σημείο. Χωρίς τελική απόφαση, η διαδικασία ενοποίησης του πολιτικού χώρου θα καθυστερούσε κι άλλο, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα και μια αίσθηση εσωστρέφειας που θα μπορούσε να ανοίξει πληγές.
Τα μέλη της επιτροπής δεν προκρίνουν αυτή την εξέλιξη και αισιοδοξούσαν για μια συμφωνία σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, αλλά και για οριστική λύση στο θέμα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Οι τόνοι είχαν ήδη χαμηλώσει από το πρωί. Με τη Χαριλάου Τρικούπη να δηλώνει πως δεν θέλει να μπει σε δημόσια αντιπαράθεση ή «λογικές εμφυλίου», ο Σταύρος Θεοδωράκης κινήθηκε κι αυτός σε μια γραμμή ομοψυχίας, αναφέροντας πως ακόμα και αν χάσει ή οι διαδικασίες εκλογής δεν είναι αυτές που ο ίδιος επιθυμεί θα παραμείνει προσηλωμένος στην ενοποίηση του χώρου.
«Εγώ μπορώ να είμαι αρχηγός, αλλά και στρατιώτης» ανέφερε χαρακτηριστικά (Σκάι) ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος φάνηκε να αφήνει στην άκρη και τη σκληρή κριτική που ασκούσε στη Φώφη Γεννηματά για τη στάση της στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία. «Η εξ αποστάσεως ψηφοφορία, η ηλεκτρονική κάλπη δηλαδή, δεν είναι θέμα διαδικασίας, είναι θέμα δημοκρατίας», δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας και αυτός ωστόσο πως «είμαστε έτοιμοι να πάμε στις κάλπες με οποιοδήποτε σύστημα, αρκεί να είναι αδιάβλητο».
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Στη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου συζητήθηκαν όλα τα σενάρια για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, από το πιο προβληματικό έως το καλύτερο. Εγινε φανερό από την πρώτη στιγμή ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο η πλειονότητα των υποψηφίων αντιμετώπιζε θετικά – για κάποιους, μάλιστα, η ψήφος στους Ελληνες του εξωτερικού είναι υψίστης σημασίας. Ωστόσο, ο Νίκος Αλιβιζάτος έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ των ομόφωνων αποφάσεων και κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, παρά το ότι διερευνήθηκαν όλες οι εναλλακτικές πιθανότητες.
Η άρνηση των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να αναλάβουν τη διαδικασία λειτούργησε καταλυτικά για εκείνους που έχουν βγάλει το θέμα από την ατζέντα, δημιουργώντας τετελεσμένο. Το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, ωστόσο, δεν εξαντλήθηκε χθες. Είναι προφανές ότι η ευθύνη για τα εμπόδια επί της διαδικασίας, την οποία κάποιοι εκ των υποψηφίων ρίχνουν κατά κύριο λόγο στη Χαριλάου Τρικούπη, θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας. Χαρακτηριστικά, στη δήλωσή του ο Γιώργος Καμίνης τόνισε πως «είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες, με τη μαζική προσέλευσή τους, θα δώσουν την απάντηση που πρέπει, σε εκείνους που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να εκφραστούν».
Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ. Οσον αφορά τις ημερομηνίες εκλογής, η πρόταση της εταιρείας λογισμικού σε συνδυασμό με την ανάληψη του hardware από τη Wind συζητήθηκε σε βάθος, καθώς το συνολικό κόστος της εκλογής δεν υπερβαίνει το όριο που έχει θέσει η επιτροπή, ενώ ανάλογα με τη συμμετοχή των πολιτών μπορεί ακόμα και να αυτοχρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου.
Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής της ψηφοφορίας στην ώρα της, καθώς προλαβαίνουν τις παραγγελίες και τους απαιτούμενους ελέγχους, ώστε το σύστημα να μην πέσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα. Οι τεχνικές απαιτήσεις θα δικαιολογούσαν τη μετάθεση των εκλογών, η οποία είχε συζητηθεί από πριν και, σε λογικό πλαίσιο, είχε καταστεί σαφές από όλες τις πλευρές πως δεν αποτελούσε πρόβλημα. Το όλο εγχείρημα έτσι προσομοιάζει με το αντίστοιχο της ΝΔ, το οποίο, με ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, είχε εξασφαλίσει το αδιάβλητο της εκλογής Μητσοτάκη. Τα άλλα ανοιχτά ζητήματα συζητήθηκαν επίσης, ενίοτε εντόνως, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν πρόβλημα.