Ενα βήμα μπροστά και δύο πίσω (κατά τον τίτλο του βιβλίου του Λένιν) κάνει η κυβέρνηση στο μείζον θέμα των επενδύσεων, επιτείνοντας τη σύγχυση που υπάρχει ως προς τις πραγματικές της προθέσεις. Η ιστορία με την απίστευτη κωλυσιεργία στην επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα της διχογνωμίας για στρατηγικές επιλογές υπό το φάσμα των απαιτήσεων των πιστωτών. Παράλληλα αναδεικνύει και τον ιδεολογικό πόλεμο που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης τόσο για τις επενδύσεις όσο και για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Οπως προκύπτει από έγκυρες πηγές, το ζήτημα των καθυστερήσεων στο Ελληνικό αναμένεται να το θέσει η πλευρά των θεσμών στην έναρξη της συζήτησης για την τρίτη αξιολόγηση. Το Ελληνικό είχε τεθεί και παλαιότερα από τους θεσμούς και χρειάστηκε να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή στις 21/9/2016 (τότε ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων), καθώς ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Η κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα βρίσκεται επί της ουσίας αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό. Αν και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πλέον υπέρμαχος των επενδύσεων και θέλει να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό διάφορα σχέδια, εντούτοις διαπιστώνει ότι κεντρικοί του υπουργοί αλλά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν διαφορετική στάση τόσο στην ιστορία Ελληνικό όσο και στις Σκουριές κ.α.
Ακόμα και η χθεσινή αναφορά του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στη Βουλή, ότι έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση με τους δανειστές για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αναμένεται να φέρει το Μέγαρο Μαξίμου αντιμέτωπο και με βουλευτές, υπουργούς, αλλά και συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη που τάσσονται κατά της συγκεκριμένης ενέργειας. Αυτό θα είναι άλλο ένα πεδίο ιδεολογικής σύγκρουσης.
«Οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν, όπως και το σχέδιο στο Ελληνικό, και δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων» είπε προ ημερών σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός και θεωρεί, όπως λένε συνομιλητές του, ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληγεί η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων.
ΟΙ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ. Η εσωτερική σύγκρουση των τελευταίων ημερών δεν είναι μια απλή ιστορία, καθώς έρχονται αντιμέτωπες δυο σχολές σκέψης που γυρίζουν το ρολόι του χρόνου πίσω, σε εποχές που οι ιδεολογικές μάχες στον ΣΥΡΙΖΑ του 4% ήταν κυρίαρχες.
Από τη μια πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα της νεότερης γενιάς που έχει δίπλα του στο Μέγαρο Μαξίμου τάσσονται υπέρ των επενδύσεων, στη λογική ενίσχυσης του «αριστερού» success story που προβάλλει. Από την άλλη υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ακόμα και ο Νίκος Βούτσης, αν και πιο προσεκτικά λόγω της θεσμικής του θέσης, που εξακολουθούν να υπερασπίζονται ιδεολογικές αρχές και θέσεις με τις οποίες πορεύθηκε ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ τα «πέτρινα χρόνια».
Η επισήμανση του Πάνου Σκουρλέτη, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για πολλούς βουλευτές και στελέχη, στη λογική της υπεράσπισης βασικών αξιών και αρχών της Αριστεράς, ότι «οι αρχαιολόγοι δίνουν μάχη υπεράσπισης της χώρας και δεν μπορεί καμία πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζει το έργο τους», ήταν σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπουργός Εσωτερικών που εμμένει στη γραμμή «ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες» είχε φροντίσει και προ ημερών να υπερασπιστεί τους δήμους, τασσόμενος κατά της μείωσης των πόρων προς τους ΟΤΑ, ενώ πολλοί βλέπουν σε αυτόν το πρόσωπο που θα αντισταθεί σε πιθανές υποχωρήσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών.
Στην ίδια γραμμή και ο Νίκος Φίλης (συμφωνεί με την επιχειρηματολογία του και ο Αριστείδης Μπαλτάς) που επιμένει, και δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει, ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει, αλλά με προστασία τυχόν αρχαίων ευρημάτων, όπως π.χ. έγινε στο ΚΠΙΣΝ και στο μετρό. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κινείται σε αυτήν τη λογική, και μάλιστα σε δημόσια τοποθέτησή του θύμισε το παράδειγμα του μετρό, ενώ είπε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει, χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες, ούτε αυτές να διαρκούν αενάως.
ΜΠΛΕΞΑΝ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥΣ. Ο Πρωθυπουργός που προΐσταται της task force έχει πολλάκις δεσμευθεί για την προώθηση των επενδύσεων και με αναφορές στο Ελληνικό επιχείρησε προ ημερών να κερδίσει το παιχνίδι των συσχετισμών. Εν μέρει τα κατάφερε, αφού η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είχε την εξής αναφορά: την ίδια στιγμή, πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές και την εικόνα Βαβέλ που επικρατεί στην κυβέρνηση, η στάση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επαναφέρει στη μνήμη των πιο μυημένων τις παλαιότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδύσεις.
«Γνωμοδοτική η απόφαση του ΚΑΣ. Να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης» είναι το απόσπασμα της απόφασης του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, στη σκιά της κίνησης του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να απομακρυνθεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ Μαρία Βλαζάκη (λέγεται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ πολιτικοί της φίλοι ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ), αντιπαρατέθηκαν δύο πλευρές.
Πιο ενδιαφέρουσα ήταν η αντίδραση των Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Βούτση, Νίκου Φίλη και της Ρένας Δούρου για μη καρατόμηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου, ενώ περίπου στην ίδια γραμμή ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το άλλο μέτωπο ήταν ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Πάνος Ρήγας και ο Γιάννης Μπαλάφας που τάχθηκαν υπέρ της προώθησης, πάση θυσία, των επενδύσεων για να μην γκρεμιστεί το κυβερνητικό αφήγημα.
Στην ίδια γραμμή είναι και άλλα στελέχη της κυβέρνησης που δεν συμμετέχουν στο ΠΣ, όπως π.χ. ο Στέργιος Πιτσιόρλας, που εμφανίζεται βέβαιος ότι την προσεχή Τρίτη θα υπάρξει θετική έκβαση από το ΚΑΣ. Αυτή η εκτίμηση προέρχεται και από τα μηνύματα που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι «σκόπιμες κωλυσιεργίες δεν είναι αποδεκτές».