Όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στο Ταλίν.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών της Πέμπτης έκανε λόγο για «μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πολύ θετικό κλίμα. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι λόγω της κρίσης που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις και τις ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό. Δεν ανταποκριθήκαμε, πιστεύω, το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτές οι απόψεις πρέπει να συντεθούν και να δούμε την κοινή συνισταμένη. Το γεγονός όμως ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτό το διάλογο και με γενναίες αποφάσεις. Με ορίζοντα το 2019 (αυτό) είναι θετικό γεγονός».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι «όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια». «Μου έκανε εντύπωση ότι ακόμη και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ χθες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας.

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη σύνοδο την Παρασκευή είπε ότι υπήρξε συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο Ταλίν για να προχωρήσουν τα σχέδια μεταρρύθμισης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι σε δύο εβδομάδεςθα παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ.

Αναφερόμενος στη συζήτηση της Πέμπτης ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι έγινε μία «καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη συζήτηση για να δημιουργήσω αυτό που θα ονομάσω ατζέντα των ηγετών για το 2017 και το 2018, φυσικά σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη και θα παρουσιάσω αυτή την πολιτική ατζέντα σε δύο εβδομάδες».

«Σε αυτή τη διαδικασία θα σεβαστώ όπως πάντα τρεις βασικές αρχές: πρώτον, την ανάγκη να βρεθούν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, δεύτερον την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος βήμα-βήμα, θέμα προς θέμα, και τρίτον και σημαντικότερο, την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα των 27 κρατών-μελών, επίσης στο πλαίσιο νέων ιδεών. Και τέτοιες υπήρξαν πολλές. Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι σαν διαγωνισμός της Eurovision, και ίσως είναι, προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι μαζί, θα το αξιοποιήσουμε σωστά, αν τραγουδήσουμε με μία φωνή», πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ.