Σε τόπο διαμαρτυριών κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας και εκδηλώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας πιθανόν να μετατραπεί το Καμπ Νου το απόγευμα της Κυριακής, στο περιθώριο του αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Λας Πάλμας. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο το περίφημο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει η κυβέρνηση της Μαδρίτης. Υπήρξαν σκέψεις να αναβληθεί η αναμέτρηση της Μπάρτσα λόγω έλλειψης αστυνομικών δυνάμεων ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο το συμβούλιο ασφαλείας της Καταλωνίας άναψε το πράσινο φως.

Ο αμυντικός των Μπλαουγκράνα και ένθερμος υποστηρικτής του δημοψηφίσματος, Ζεράρ Πικέ, φοβούμενος προφανώς μία άσχημη εξέλιξη προτρέπει τους συμπατριώτες του μέσω twitter να είναι ήρεμοι. «Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή θα εκφραστούμε ειρηνικά. Δεν πρέπει να τους δώσουμε καμία δικαιολογία, γιατί είναι αυτό που θέλουν. Θα τραγουδήσουμε δυνατά και καθαρά». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Πικέ δεν έχει ανακοινώσει δημόσια αν είναι υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Οπως φυσικά και η Μπαρτσελόνα, που προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερη στάση.

Την Τετάρτη ο πρώτος αντιπρόεδρός της Ζόρντι Καρντονέρ εξέφρασε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ουδετερότητα του συλλόγου, δηλώνοντας: «Θα είναι μία σημαντική ημέρα στην ιστορία της χώρας μας αλλά εμείς πρέπει να προσηλωθούμε στο ποδόσφαιρο. Για όλους εμάς στο στάδιο, αυτή την ημέρα το πιο σημαντικό είναι να νικήσουμε το παιχνίδι».

Το πιο σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτει τις προθέσεις της Μπάρτσα να διατηρήσει την ουδετερότητά της απέναντι στις δύο πλευρές είναι η απόφασή της να μην αποστείλει στη Λίγκα αίτημα για να αγωνιστεί η ομάδα με τη Σενιέρα, τη φανέλα που είναι στα χρώματα της καταλανικής σημαίας. Ο Καρντονέρ προφασίστηκε ότι το αίτημα θα απορριπτόταν, αλλά για να ισορροπήσει την κατάσταση είπε πως οι παίκτες θα φορούν τη συγκεκριμένη φανέλα στην προθέρμανσή τους. «Οι παίκτες θα έχουν τη Σενιέρα στον λαιμό (στη λαιμόκοψη της φανέλας) και στην καρδιά τους». Το Καμπ Νου θα ντυθεί πάντως στα χρώματα της καταλανικής σημαίας και στο 17ο λεπτό θα ακουστεί, ως είθισται, το σύνθημα «Ανεξαρτησία», δυνατότερα από κάθε άλλη φορά.

Τις προηγούμενες ημέρες η Μπαρτσελόνα αναγκάστηκε εκ των γεγονότων να σταθεί στο πλευρό των συλληφθέντων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης από άνδρες της Εθνοφυλακής, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση για την «υπεράσπιση του έθνους, της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της αυτοδιάθεσης».

Τα στελέχη του συλλόγου αποφεύγουν να πάρουν θέση απέναντι στις δηλώσεις του επικεφαλής της Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, που υποστηρίζει ότι η Μπάρτσα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ισπανικό πρωτάθλημα αν η Καταλωνία αποσχιστεί.

«Θα παραμείνουμε στο ίδιο πρωτάθλημα με την Εσπανιόλ (τη δεύτερη ομάδα της Βαρκελώνης που τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος) είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο αντιπρόεδρος της Μπάρτσα Κάρλες Βιγιαρούμπι. Μιλώντας στο BBC, πηγή της Μπάρτσα δήλωσε: «Αν προκύψει θέμα ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, ο σύλλογος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη γνώμη των μελών του πριν πάρει οποιαδήποτε σημαντική απόφαση. Με όλο τον σεβασμό, πιστεύουμε πως είμαστε ένα από τα κορυφαία brands του κόσμου του ποδοσφαίρου και οποιοδήποτε πρωτάθλημα θα μας ήθελε, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού».