Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τη δεκαετία του ’70, ζει αυτές τις ημέρες η Ισπανία με το αυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Οι διοργανωτές του προτρέπουν τους υποστηρικτές τους να αψηφήσουν τις προσπάθειες της Μαδρίτης να το εμποδίσει και καλούν σε ειρηνικές συγκεντρώσεις στα εκλογικά τμήματα, τα οποία οι αστυνομικοί έχουν εντολή από την κυβέρνηση Ραχόι να κρατήσουν κλειστά. Ο πρωθυπουργός επιμένει πως το δημοψήφισμα είναι παράνομο και το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του, όμως η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας δηλώνει αποφασισμένη για την πραγματοποίησή του. Μάλιστα ο Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε «γελοία» την πιθανότητα να ανακηρύξει αυτή η εύπορη βορειοανατολική περιφέρεια την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

Ομως ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουιγκντεμόντ δηλώνει ότι διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας. Πάντως, οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας υπσοτηρίζουν πως προτεραιότητα αύριο είναι να δείξει η Καταλωνία ένα υπεύθυνο και ενιαίο πρόσωπο προς τον κόσμο. Για τον λόγο αυτόν καλεί τους ψηφοφόρους να σχηματίσουν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα που θα κρατά κλειστά η αστυνομία, ακόμα και εάν δεν μπορέσουν να ψηφίσουν.

«Ειρηνική αντίσταση, μηδενική βία… Εάν δεν έχετε πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα, σε καμία περίπτωση μην αντιδράσετε με βία» ανέφερε μια από τις οργανώσεις. «Πάνω απ’ όλα να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για διαδήλωση, αλλά για τεράστια ουρά. Η εικόνα εκατομμυρίων ανθρώπων να στέκονται στην ουρά με ένα ψηφοδέλτιο στο χέρι θα είναι πιο εντυπωσιακή».

Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ισπανικές Αρχές έχουν κάνει όσα χρειάζονταν για να εμποδίσουν ένα δημοψήφισμα που θα είχε νόημα, καθώς η Καταλωνία δεν διαθέτει εκλογική επιτροπή, κάλπες, ψηφοδέλτια και άλλο εκλογικό υλικό –εκατομμύρια ψηφοδέλτια και χιλιάδες κάλπες κατασχέθηκαν την τελευταία εβδομάδα από την ισπανική αστυνομία σε διάφορες πόλεις της Καταλωνίας.

«Ολη η επιμελητειακή υποστήριξη έχει διαλυθεί» ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους στη Βαρκελώνη ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλωνία Ενρίκ Μίλο. Ο εισαγγελέας της περιφέρειας διέταξε την τοπική αστυνομία, γνωστή ως Mossos, να θέσει υπό τον έλεγχό της τα εκλογικά κέντρα από σήμερα κιόλας. Τους κάλεσε επίσης να καταγράψουν τα ονόματα όποιου συμμετέχει στην ψηφοφορία και να κατάσχουν σχετικά έγγραφα. Οποιος βρεθεί να έχει στην κατοχή του κλειδιά ή κωδικούς εισόδου σε εκλογικό κέντρο θα θεωρηθεί συνεργός στα εγκλήματα της απείθειας, της αδικοπραγίας και της υπεξαίρεσης κονδυλίων.

Με την παράδοση στην περιοχή της Καταλωνίας να δείχνει ότι οι περισσότερες διαμαρτυρίες είναι μη βίαιες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για επεισόδια φαίνεται να προέρχεται, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες «El Confidencial» και «El Espanol», από τα μέλη ξένων αναρχικών οργανώσεων που σκοπεύουν να βρεθούν στη Βαρκελώνη. Στους 5.000 ισπανούς και τους 17.000 καταλανούς αστυνομικούς έχουν προστεθεί και άλλοι 5.000 που έφθασαν στην Καταλωνία από άλλες περιοχές και διαμένουν σε κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι.

Επειτα από συνάντηση των εκπροσώπων των δυνάμεων ασφαλείας, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Αντόνιο Νιέτο επιβεβαίωσε πως δεν θα επιτραπεί ψηφοφορία, αν και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εμποδίσει τις διαδηλώσεις. «Την Κυριακή», είπε, «ο κόσμος θα μπορεί να γιορτάζει με όποιο τρόπο θέλει και να εκφράζει τα συναισθήματά του, αλλά δεν θα επιτραπεί η παραβίαση του νόμου».