Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφσταντ ειρωνεύτηκε τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σχολιάζοντας ότι εκφώνησε την ομιλία της για το Brexit από τη Φλωρεντία, επειδή της είναι οικείες οι πολιτικές προδοσίας που σημειώνονταν στην πόλη κατά τον 15ο αιώνα.
Σε ομιλία του προς τους φοιτητές του London School of Economics, ο Φέρχοφσταντ τόνισε ότι το Brexit είναι κάτι αρνητικό και χάσιμο ενέργειας και χρόνου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από το μπλοκ αποτελεί αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Πιστεύω ότι επέλεξε τη Φλωρεντία, γιατί οι πολιτικές της πόλης κατά τον 15ο αιώνα την έκαναν να αισθάνεται σαν στο σπίτι της», είπε ο Φέρχοφσταντ.
«Πισώπλατα μαχαιρώματα, προδοσία, οικογένειες ευγενών να μάχονται για εξουσία… Είναι περιβάλλον που αναγνωρίζει αρκετά καλά», συνέχισε.
Συμπλήρωσε ότι η μόνη θετική έκβαση από το Brexit είναι η αλλαγή κλίματος που έχει καταγραφεί στην ΕΕ έπειτα από τη ψήφο των Βρετανών να αποχωρήσουν από το μπλοκ τον Ιούνιο του 2016 και τώρα πολλοί ευρωπαίοι πολίτες δεν επιθυμούν τη διάλυση της ΕΕ.
«Εποικοδομητικό» το πνεύμα
Παρουσιάζοντας την προγραμματική της ατζέντα από την ομιλία της στη Φλωρεντία, την οποία τα ξένα μέσα χαρακτήρισαν ομιλία βαρύνουσας σημασίας, η Μέι επανέλαβε σε φιλικό τόνο τη σημασία διατήρησης των καλών σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία.
Δήλωσε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και ότι οι δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα παραμείνουν εν ισχύ, ώστε να διασφαλιστεί «ομαλή» έξοδος.
Ξεκαθάρισε ότι την επομένη του Brexit η Βρετανία δεν θα αποτελεί μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ούτε της τελωνειακής ένωσης, και ανέφερε ότι το Λονδίνο θα τηρήσει συνεπή στάση απέναντι στις οικονομικές του δεσμεύσεις προς την ΕΕ.
«Εποικοδομητικό» χαρακτήρισε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, το πνεύμα στο οποίο μίλησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Η ομιλία δείχνει βούληση να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς ο χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία» είπε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι διαπιστώνει «προόδους» και «ανοίγματα» μετά την ομιλία της Μέι.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα ήθελε ορισμένες «διευκρινίσεις» όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, τις οικονομικές προϋποθέσεις της εξόδου και το ζήτημα της Ιρλανδίας.