Στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι ψηφοφόροι, παρά την απαγόρευση από την κυβέρνηση Ραχόι, τα εμπόδια στη διαδικασία και την σκληρή επέμβαση της αστυνομίας, με γκλοπ και πλαστικών σφαιρών.

Ισπανικά ΜΜΕ αναφέρονται σε τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα.Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Sant Pau στην Βαρκελώνη και εισήχθη στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο Ramón Llull στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης ακύρωσης του δημοψηφίσματος, αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Στο ινστιτούτο Ramon Llull στην Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλωνία αναφέρουν ότι υπάρχουν 38 τραυματίες, ως αποτέλεσμα της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και στην πλειοψηφία τουςπρόκειται για μικροτραυματισμούς.

Όσο περνούν οι ώρες αυξάνεται ο αριθμός των βιντεοσκοπημένων στιγμιότυπων που δημοσιοποιούνται αναφορικά με την άσκηση βίας των αστυνομικών δυνάμεων κατά των ψηφοφόρων, στην Βαρκελώνη, με τις εικόνες να δείχνουν αστυνομικούς να χτυπούν ανθρώπους στο συγκεντρωμένο πλήθος με γκλοπ, ενώ οι πολίτες σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά.

Το υπουργείο Εσωτερικών απαντά με δημοσιοποίηση βίντεο «κουκουλοφόρων» που πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο της Βαρκελώνης και ανακοίνωσε ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα κηρύχθηκε από την αρχή παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να επιστρατεύει όλα τα μέσα για την αποτροπή του, την κατάσταση στην Καταλωνία να είναι έκρυθμη και τις τοπικές αρχές να καταγγέλλουν την αστυνομία και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάννο Ραχόι, για τόσα διαδραματίζονται από το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίας», δημιουργώντας παράλληλα μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, από την πλευρά της, κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Ο ηγέτης των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας με ανάρτησή του στο Twitter στιγμάτισε την άσκηση της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία, σημειώνοντας ότι: «εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο, συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική» και παράλληλα ανάρτησε ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλωνίας.Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Ιγνάθιο Θόιδο, δήλωσε ότι μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη και για ότι θα συμβεί στην Καταλωνία είναι ο πρόεδρος της επαρχίας, Κάρλες Πουτζεμόντ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, ποσοστό 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά, ενώ παρακάλεσε για την υπομονή των ψηφοφόρων καθώς «γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας».

Εκατομμύρια καταλανοί αναμένεται να προσέλθουν σήμερα Κυριακή στις κάλπες, παρά τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης για το αντίθετο, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα σε όλη την επαρχία.

Η επέμβαση της αστυνομίας εναντίον των ψηφοφόρων ξεκίνησε από την ώρα που άνοιξαν οι κάλπες, με πολίτες έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης να φωνάζουν στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν: «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι». Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, στην Καταλωνία, Έντρικ Μίγιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το οποίο όπως σχολίασε έχει καταλήξει μια φάρσα.

Όπως υποστήριξε ο Μίγιο σε συνέντευξη τύπου, σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλωνίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους, λέγοντας ότι «αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε».

Νωρίς το πρωί, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά άρχισαν να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία. Το υπουργείο Εσωτερικών ανάρτησε σχετικές φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο Twitter με το σχόλιο: «Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελώνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλωνίας έχει ανακοινώσει ότι όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα και βρίσκουν το εκλογικό κέντρο που είναι εγγεγραμμένοι κλειστό, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε όποιο εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό. Την ίδια στιγμή προχωρώντας σε ένα ακόμη βήμα προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης, Τζόρντι Τουρούλ, δήλωσε ότι θα θεωρούνται έγκυρα και τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους. «Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», τόνισε ο Τουρούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλωνίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Ε. Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Οι Καταλανοί είχαν ήδη αρχίσει να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής της Ισπανίας, πολύ πριν ανοίξουν οι κάλπες, και επιχειρούσαν από νωρίς να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδινε η νομαρχία, νωρίς το πρωί, περίπου 1.300 εκλογικά κέντρα είχαν σφραγιστεί από την αστυνομία, αλλά σε 160 άλλα οι αυτονομιστές είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη.

Πηγές της καταλανικής κυβέρνησης δήλωναν πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ότι οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες και έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας από την αρχή ήταν να μεταβεί στα εκλογικά κέντρα για να ζητήσει από τους καταληψίες να τα εγκαταλείψουν και για να αποκλείσει την είσοδο σε αυτά.

Οι αρχές εξέφραζαν φόβους ότι ίσως μεταβούν στην Καταλωνία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό ανέφεραν ότι η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλωνίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του στο AFP, πριν την έναρξη του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη». «Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν: «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.