Για την ίδρυση μιας εταιρείας ΙΚΕ ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης του ΓΕΜΗ, που λειτουργούν στα Επιμελητήρια της Ελλάδας καθώς και στα πιστοποιημένα που λειτουργούν ως Υπηρεσίες Μιας Στάσης ΚΕΠ. Η διαδικασία για την ίδρυση μιας ΙΚΕ δεν διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες.

1. Υπεύθυνη Δήλωση (άρθρο 8 Ν. 1599/1986). Συμπληρώστε τα στοιχεία σας, καθώς και τη διεύθυνση της έδρας της εταιρείας και αν αυτή είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή αν πρόκειται περί δωρεάν παραχώρησης του χώρου.

2. Αντίγραφο της ηλεκτρονικής κατάθεσης του μισθωτηρίου συμβολαίου στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr). Φωτοαντίγραφο του Ε9, στην περίπτωση που ο χώρος της έδρας είναι ιδιόκτητος. Φωτοαντίγραφο του εντύπου Ε1 και του Ε9 του ιδιοκτήτη, καθώς και μια υπεύθυνη δήλωσή του με το γνήσιο της υπογραφής για την παραχώρηση του χώρου ως έδρας της επιχείρησης, η οποία να αναφέρει επίσης και τη χρήση του χώρου από τον προηγούμενο ενοικιαστή.

3. Σύνταξη εταιρικού καταστατικού (σε πέντε φωτοαντίγραφα υπογεγραμμένο από όλους τους εταίρους και σε ηλεκτρονική μορφή).

4. Δημιουργία εταιρικής σφραγίδας.

5. Φορολογική ενημερότητα. Οι εταίροι θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι, δηλαδή να μην έχουν φορολογικές οφειλές.

6. Γραμμάτιο κόστους σύστασης εταιρείας: 70 ευρώ έως τρία μέλη συν 5 ευρώ για κάθε επιπλέον εταίρο.

7. Ποσό τέλους 10 ευρώ για την καταχώριση στο ΓΕΜΗ.

8. Κόστος εγγραφής στο Επιμελητήριο.

9. Εισφορά προς το Ταμείο Νομικών: 0,5% του αρχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

10. Τέλος 5,80 ευρώ προς το Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών.

11. Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας ή της άδειας παραμονής ή ταυτότητας ευρωπαίου πολίτη όλων των μελών.

12. Δήλωση έναρξης εργασιών (Μ3) και Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου (Μ7) στο Μητρώο της Εφορίας: συμπληρώστε τα στοιχεία σας και της επιχείρησής σας (διεύθυνση έδρας, ΚΑΔ, κ.ά.).

13. Εξουσιοδότηση για τον κάθε εταίρο ξεχωριστά όπου συμπληρώνει τα στοιχεία του. Επίσης, θέτει τη σφραγίδα της επιχείρησης πάνω από τη θέση όπου θα μπει η υπογραφή του.

14. Ο εκπρόσωπος των εταίρων τυπώνει την Εντολή – υπεύθυνη δήλωση και συμπληρώνει τα στοιχεία του. (Εντολή – υπεύθυνη δήλωση των ιδρυτών ή του εκπροσώπου τους για τη σύσταση ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας με ιδιωτικό συμφωνητικό).

15. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στο ΚΕΠ ή στο Αστυνομικό Τμήμα όπου απευθύνονται οι εταίροι με τις εξουσιοδοτήσεις για το γνήσιο της υπογραφής.

ΤΑ ΕΞΟΔΑ. Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών θα πρέπει να πληρωθούν:

– Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, που αντιστοιχεί στο 1% επί του ποσού του κεφαλαίου που αναφέρεται στο καταστατικό.

– Τέλος καταχώρισης ΓΕΜΗ, το οποίο είναι 10 ευρώ.

– Κόστος εγγραφής στο Επιμελητήριο, το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε Επιμελητήριο.

– Τέλος υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών, το οποίο είναι 5,80 ευρώ.

Με την πληρωμή των παραπάνω, η Υπηρεσία Μιας Στάσης καταχωρεί στο σύστημα του ΓΕΜΗ τα στοιχεία της εταιρείας, το οποίο χορηγεί τον αριθμό ΓΕΜΗ της εταιρείας και τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης. Στη συνέχεια η Υπηρεσία Μιας Στάσης διαβιβάζει στο υπουργείο Οικονομικών τον αριθμό ΓΕΜΗ της εταιρείας, τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης, το αποδεικτικό πληρωμής του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων και τα δικαιολογητικά της εταιρείας. Επίσης, διαβιβάζει στο Περιφερειακό Τμήμα του ΕΦΚΑ ανακοίνωση για τη σύσταση της εταιρείας και τα στοιχεία των ιδρυτών – μελών και των διαχειριστών για τις δικές τους ενέργειες. Παράλληλα, η Υπηρεσία Μιας Στάσης στέλνει αίτηση εγγραφής της εταιρείας στα μητρώα του αρμόδιου επιμελητηρίου, το οποίο το πολύ εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας, αποστέλλει πίσω ηλεκτρονικά τη βεβαίωση εγγραφής της εταιρείας. Με αυτή τη βεβαίωση και την καταχώριση του ΑΦΜ της εταιρείας στο σύστημα του ΓΕΜΗ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ίδρυσης της εταιρείας.