Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι διαπίστωσαν φέτος ότι έγιναν κάτι παραπάνω από συνέταιροι με… το κράτος, αφού είδαν ακόμη και πάνω από το 50% του ετήσιου εισοδήματός τους να κατευθύνεται στα δημόσια ταμεία.

Μετά την εφαρμογή των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος (αύξηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, αύξηση προκαταβολής φόρου) που ενεργοποιήθηκαν στα εισοδήματα του 2016 και αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν κυρίως τους έχοντες μεσαία και υψηλά εισοδήματα, οι επαγγελματίες έφθασαν φέτος στο σημείο να δίνουν σε φόρους και εισφορές τα… μισά ή και ακόμη περισσότερα.

Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα 70.000 ευρώ πληρώνει φέτος σε φόρους και εισφορές το ποσό των 36.928 ευρώ ή το 52,75% των συνολικών αποδοχών του.

Ο δικηγόρος βλέπει να του μένουν καθαρά στην τσέπη 33.071 ευρώ ή 2.756 ευρώ τον μήνα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του (έξοδα νοικοκυριού, δόσεις στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου, βενζίνες κ.λπ.), χωρίς να ληφθούν υπόψη τυχόν άλλες φορολογικές υποχρεώσεις π.χ. ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ρυθμίσεων. Υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποφασίζουν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Εφορία.

Από πέρυσι έκλεισαν τα βιβλία και απέσυραν το μπλοκάκι τους περισσότεροι από 100.000 αυτοαπασχολούμενοι.

Οποιος επαγγελματίας αποφασίσει να κλείσει τα βιβλία του:

1. Δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές (20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία) με βάση τις αποδοχές του.

2. Γλιτώνει από το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

3. Γλιτώνει από την προκαταβολή φόρου 100% για το επόμενο έτος.

4. Αν μάλιστα ο επαγγελματίας περάσει στον χώρο των μισθωτών, τότε θα φορολογείται μεν με την ίδια φορολογική κλίμακα και τους ίδιους συντελεστές αλλά θα δικαιούται έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών διαγράφουν τροχιά διαρκούς συρρίκνωσης.

Από 9,912 δισ. ευρώ που ήταν το 2011 περιορίστηκαν σε 4,670 δισ. ευρώ το 2015 και πέρυσι προσγειώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ.