Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας φέρνει ο Οκτώβριος, γεγονός που δημιουργεί νέο κύμα αντιδράσεων αλλά και σθεναρής αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητάς τους. Ειδικότερα, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα των επισκέψεων των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, για το οποίο οι δεύτεροι έχουν

απαντήσει στον Οργανισμό με εξώδικο. Παράλληλα, μόλις χθες ενεργοποιήθηκε και το νέο σύστημα εφημεριών στα ψυχιατρεία της Αττικής, που κατά το υπουργείο Υγείας ενδυναμώνεται με την πλήρη ένταξη και των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων (δηλαδή της Ψυχιατρικής Κλινικής Οξέων Περιστατικών του Αιγινητείου Νοσοκομείου καθώς και της Ψυχιατρικής του Αττικόν).

Ετσι, σύμφωνα με το ανανεωμένο σχέδιο, τα νοσοκομεία της Αττικής χωρίζονται πλέον σε πέντε ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σωτηρία, Θριάσιο.
Η δεύτερη ομάδα ψυχιατρικής εφημερίας περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και Αττικόν, ενώ η τρίτη ομάδα το Αιγινήτειο, το Κωνσταντοπούλειο και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Σημειώνεται, ότι τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία –δηλαδή το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και το Δρομοκαΐτειο –αποτελούν το καθένα μία ξεχωριστή ομάδα. Επιπλέον, η εφημερία ορίζεται πλέον ως 24ωρη, από τις οκτώ το πρωί έως το πρωί της επόμενης ημέρας και θα γίνεται εκ περιτροπής από τις πέντε ομάδες.

«Προχειρότητα». Και ενώ το υπουργείο Υγείας «βάφτισε» τις αλλαγές αυτές ως παρεμβάσεις – ανάσα για το ούτως ή άλλως επιβαρημένο δημόσιο ψυχιατρικό σύστημα, γιατροί και νοσηλευτές προειδοποιούν ότι το εγχείρημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Αιγινήτειου, που σύμφωνα με τους νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων (Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων – ΣΥΝΟΨΥΝΟ Αττικής) αποδεικνύει την «προχειρότητα και την επιπολαιότητα» στον σχεδιασμό. Οπως αναφέρουν, τα εξωτερικά ιατρεία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στεγάζονται σε ένα λυόμενο κτίριο, που δεν διαθέτει έξοδο κινδύνου. «Τα τμήματα είναι διαμορφωμένα χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή νοσηλεία των ακουσίως νοσηλευόμενων ασθενών.
Κατά τη νυχτερινή βάρδια εργάζεται μία νοσηλεύτρια μόνη της και κατά την απογευματινή δύο. Είναι εξόφθαλμη η επικινδυνότητα με αυτή τη στελέχωσηόταν θα νοσηλεύονται ασθενείς με ακούσια νοσηλεία, ανήσυχοι και διεγερτικοί».
Εξίσου ανησυχητικές είναι και οι μαρτυρίες των εργαζομένων στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Στον Ευαγγελισμό η κάλυψη φτάνει το 200%, καθώς πέραν από τις 20 κλίνες που διαθέτει η Ψυχιατρική Κλινική, στους διαδρόμους στοιβάζονται και άλλα τόσα ράντζα. Ετσι, μοιραία, «συνυπάρχουν στους διαδρόμους ασθενείς διαφορετικής βαρύτητας ψυχιατρικών παθήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Αντίστοιχα, η πληρότητα των κλινών του ΨΝΑ είναι κατά μέσον όρο στο 120%, του Δρομοκαΐτειου στο 115%

και των ψυχιατρικών τομέων των υπόλοιπων δημόσιων νοσοκομείων στο 160%.

Εξέταση με το ρολόι. Εν τω μεταξύ, από σήμερα μπαίνει κόφτης στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τα ραντεβού των ασφαλισμένων. Ετσι, η διοίκηση του Οργανισμού βάζει… χρονόμετρο στην εξέταση, ορίζοντας ως ενδεικτικό μέσο χρόνο επίσκεψηςτα 15 λεπτά.

Επίσης,καθορίζεται μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασθενών στους συμβεβλημένους γιατρούς,με αποτέλεσμα το «ταβάνι» να ορίζεται στα 100 ραντεβού. Οι 5.500 ιδιώτες γιατροί καταλογίζουν στην εξώδικη διαμαρτυρία τους στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «ατέρμονη παρεμβατικότητα στην καθημερινή ιατρική πράξη», προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκαλέσει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Και επιπλέον, η ιατρική κοινότητα διερωτάται αναφορικά με το εβδομαδιαίο πλαφόν στις επισκέψεις τι θα ισχύσει για τον «101ο ασθενή κάθε εβδομάδας. Θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ’ αμοιβή;». Σε αυτή την περίπτωση καλούν τον ΕΟΠΥΥ «να ενημερώσει σχετικώς τους ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν την επίσκεψή τους ακόμα και πριν από τη συμπλήρωση του μηνιαίου πλαφόν των 200 επισκέψεων».