Κάποιοι έτρεξαν για τη μητέρα τους. Αλλοι για τη σύζυγο, την κόρη, την αδερφή τους. Ολοι, όμως, πήραν μέρος στον χθεσινό αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού Greece Race for the Cure®, θέλοντας να διαδώσουν ένα και μοναδικό μήνυμα: ο καρκίνος του μαστού νικιέται και βασικό όπλο σε αυτήν τη μάχη είναι μόνο η πρόληψη. Σχεδόν 36.000 ερασιτέχνες δρομείς αψήφησαν τον άστατο καιρό και βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Ζάππειο, εκεί όπου η λέξη καρκίνος δεν είναι απαγορευμένη και που η ίασή του έχει πολλά ζωντανά παραδείγματα.
Η πρόληψη σώζει. Γυναίκες, άνδρες και μικρά παιδιά, πιστοί στο ραντεβού που δίνει εδώ και εννέα χρόνια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής», φόρεσαν τις λευκές μπλούζες και τα καπέλα τους και έτρεξαν –άλλοι στον αγώνα των 5 χλμ. και άλλοι στον περίπατο των 2 χλμ. Η εκκίνηση δόθηκε στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας κι ο κόσμος έτρεξε για να τιμήσει τις γυναίκες που… συναντήθηκαν κάποια στιγμή με την ασθένεια και κατάφεραν να την ξεπεράσουν, αλλά και εκείνες που δεν στάθηκαν τόσο τυχερές. Ο κύριος σκοπός, όμως, ήταν να μάθει ο κόσμος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι βέβαιο πως σώζουν ζωές. Σημειώνεται πως και ο 9ος αγώνας ενάντια στον καρκίνο του μαστού Greece Race for the Cure® πραγματοποιήθηκε, όπως και κάθε χρόνο, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
«Μια μεγάλη γιορτή». Δίπλα στους συμμετέχοντες με τα λευκά μπλουζάκια έτρεξαν γυναίκες οι οποίες φορούσαν τις ροζ μπλούζες που πάνω έγραφαν «Survivor» («Επιζήσασα») –είναι οι γυναίκες εκείνες οι οποίες νόσησαν από τον καρκίνο του μαστού και με επιμονή και στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μπόρεσαν να βγουν νικήτριες και να επιζήσουν.
Μία από αυτές είχε καρφιτσωμένο στην πλάτη της ένα χαρτί που έγραφε: «Εγώ νίκησα! Τρέχω για τις άλλες».
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου «Αλμα Ζωής» Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, η οποία χθες πήρε μέρος στη διοργάνωση, φορώντας στην μπλούζα της τον αριθμό 1, είπε στα «ΝΕΑ»: «Για μας ήταν μια μεγάλη γιορτή. Και το σημαντικό είναι πως τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο οι άνθρωποι τα λαμβάνουν. Ο αγώνας αυτός έχει εξελιχθεί σε μια γιορτή καταπολέμησης του φόβου, των ταμπού, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με την ασθένεια».
Είναι ενδεικτικό πως από τις περίπου 36.000 συμμετοχές, περισσότερες από τις μισές ήταν από ομάδες. «Φέτος είχαμε πολλές –και μάλιστα αρκετές ήταν και πολυπληθείς –ομάδες εργαζομένων από εταιρείες, ομάδες που δημιουργήθηκαν από σωματεία εργαζομένων όπως και άλλες που συστάθηκαν με ατομική πρωτοβουλία. Για παράδειγμα, στη φετινή διοργάνωση πήρε μέρος η ομάδα του σωματείου εργαζομένων των σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, με 1.100 δρομείς. Και το γεγονός ότι πολλές εγγραφές στον αγώνα έγιναν από ομάδες δείχνει πως ο κόσμος με συλλογικότητα έρχεται να σταθεί δίπλα μας».
Σε 150 πόλεις διεθνώς. Ο συγκεκριμένος αγώνας – θεσμός πραγματοποιείται όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε συνολικά 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, πως το επόμενο Σαββατοκύριακο –7 και 8 Οκτωβρίου –ο αντίστοιχος αγώνας κατά της ασθένειας θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Σινσινάτι του Οχάιο, στο Σαράγεβο, στο Χιούστον των ΗΠΑ αλλά και στην πόλη Μπρέσια της Ιταλίας.
Στη χώρα μας ο αγώνας… έφτασε το 2009 και από τότε έχει γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες ερασιτέχνες και ευαισθητοποιημένους δρομείς όλων των ηλικιών. Μάλιστα, ο ελληνικός αγώνας είναι δεύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο σε συμμετοχές. Πρώτη έρχεται η Ιταλία με περίπου 60.000 συμμετοχές στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού, με τη μόνη διαφορά ότι η γείτων χώρα διοργανώνει τον συγκεκριμένο αγώνα τα τελευταία 20 χρόνια.
Τα 5.124 άτομα που πήραν μέρος την πρώτη χρονιά στη διοργάνωση της Αθήνας, έφτασαν τις 17.000 το 2014 και πέρυσι ξεπέρασαν τις 30.800 (πιο συγκεκριμένα 30.845). «Τη χρονιά πριν ξεκινήσει ο δικός μας αγώνας είχα επισκεφθεί τον αντίστοιχο στη Φρανκφούρτη για να δω πώς γίνεται και εάν ως Σύλλογος αντέχουμε να κάνουμε μια τέτοια διοργάνωση. Τότε στη γερμανική πόλη διεξαγόταν ο 10ος αγώνας και οι συμμετοχές δεν ξεπέρασαν τις 4.500. Λίγους μήνες μετά, ο πρώτος αγώνας ενάντια στον καρκίνο του μαστού στην Αθήνα έφτασε σχεδόν τις 5.130» επισημαίνει η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν οριστικοποιηθεί τα προγράμματα, τα οποία θα υλοποιηθούν με τα έσοδα του φετινού αγώνα. «Οπως και κάθε χρόνο, με τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τους αγώνες πραγματοποιούμε προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες, τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε» προσθέτει η Γαβριηλίδου.
Σημειώνεται πως από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον αγώνα του 2016, 900 άτομα –άνδρες και γυναίκες –παρακολούθησαν πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού σε χώρους εργασίας σε πανελλαδικό επίπεδο. «Παράλληλα, συνολικά 832 γυναίκες, από 20 έως 39 ετών, είχαν δωρεάν εξέταση μαστού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ με τα έσοδα του αγώνα 70 γυναίκες-μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν σε ομάδες ψυχοθεραπευτικής στήριξης και 36 γυναίκες που έχουν νοσήσει αλλά και μέλη των οικογενειών τους συμμετείχαν σε πρόγραμμα γονιδιακού ελέγχου».