Αν σήμερα γίνεται συζήτηση για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, για ορισμένα πρόσωπα αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο. Ο βουλευτής και αγωνιστής Κώστας Κάππος υπήρξε ένα από αυτά. Δώδεκα χρόνια από τον θάνατό του συνεχίζει να συνοψίζει με τη στάση και την πολιτική του πορεία όλο το νεότερο μαρτυρολόγιο της Αριστεράς. Αλλά και κάτι ακόμη πιο βαθύ και πολιτικό: τις νεότερες αναζητήσεις ενός κόσμου και την ενότητα των θέσεων με άξονα τις μαρξιστικές θέσεις. Μια ενότητα που παραμένει στα χαρτιά, ειδικά σήμερα.
Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης για εκείνον, ένα ετερόκλητο μείγμα πολιτικών προσώπων κάθε φορά δίνει το «παρών» ή και τοποθετείται για την ανιδιοτελή δράση του. Οπως και φέτος. Απόψε, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων, έστω και για κάποιες ώρες, θα παραβρεθεί όλο το πολιτικό συνταγματικό τόξο προς τιμήν του Κώστα Κάππου και σε πάνελ που θα συντονίσει ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος. Για τη διαδρομή και την παρακαταθήκη του θα μιλήσουν ο νυν πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά και ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Από το ΚΚE ο Γιώργος Λαμπρούλης, Στ’ αντιπρόεδρος της Βουλής. Η Νάντια Βαλαβάνη, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και η νεότερη κρατούμενη της δικτατορίας, με προσωπικές μνήμες από τον αγωνιστή. Ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Ο φίλος του Κάππου και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβος Προύντζος.
Μετέχει όλο το πολιτικό συνταγματικό τόξο σε αυτή την εκδήλωση, όχι επειδή ο Κάππος εξέφραζε μια εθνική συμφιλίωση αόριστη και χωρίς αιχμές. Εξάλλου η ταξική του ματιά ήταν σταθερή. Αλλά γιατί ακόμη και για τους αντιπάλους του ήταν ο σοβαρός διανοούμενος, ο αταλάντευτος αγωνιστής κατά της δικτατορίας 1967-74. Για τους συντρόφους του ήταν ο παλιάς κοπής αριστερός. Που δεν λύγισε στα τρία χρόνια φυλάκισής του στη σκοτεινή επταετία των συνταγματαρχών. Και που συγκλόνισε με τα βασανιστήρια που υπέστη και για τα οποία δεν μιλούσε συχνά. Αλλά και στον μικρόκοσμο της Αριστεράς, ο Κάππος δεν δίστασε να πάει κόντρα στο κόμμα του το 1989, διαφωνώντας με την τότε συγκυβέρνηση και καταψηφίζοντάς την, παρ’ ότι ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Για όλους πάντως ήταν και ο σοβαρός κοινοβουλευτικός που κοσμούσε τη Βουλή με τη δουλειά του, π.χ. για τον φάκελο του Κυπριακού.
Και δεν άλλαξε όχθη ιδεολογική, αλλά εξέφρασε κι έναν κόσμο που δεν έπαψε να αναζητάει τι πήγε στραβά μετά το 1989-91. Είναι ενδεικτικό για παράδειγμα πως ο Κάππος ήταν από τους πρώτους που έγραψε βιβλίο, ερευνώντας τις αιτίες της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού στρατοπέδου με την εργασία του «Κριτική του Σοβιετικού Σχηματισμού» (2000) που δεν έμεινε τότε στο απυρόβλητο από το ΚΚΕ.
Πολυγραφότατος, παρεμβατικός, έδινε μέχρι τέλους την πενιχρή του σύνταξη στην Κούβα, έμενε σε δυάρι, δεν μιλούσε για τις σκοτεινές και εφιαλτικές μέρες σε ΕΑΤ ΕΣΑ και Διόνυσο. Επιμελούνταν τα χειρόγραφά του και ετοίμαζε τις εκδόσεις του, όπως τη μεγάλη του εργασία για τη συνείδηση, που προσεχώς θα εκδώσει ο γιος του, δημοσιογράφος και συγγραφέας Θανάσης Κ. Κάππος. «Τράβα τον δρόμο σου και άσε τους άλλους να μιλάνε» έλεγε συχνά. Κάθε χρόνο η Αριστερά, έστω και για λίγο, συναντάται και αντλεί παραδείγματα από τον βίο και τη στάση του που αναγνωρίστηκε από όλους.

info

Η εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κώστα Κάππο θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων (Λ. Αμαλίας 22-24, είσοδος από οδό Σουρή