Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο» συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Στην πετυχημένη «σύμπραξη» καλλιτεχνικών έργων και αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με τους συντελεστές του Εθνικού Θεάτρου προστίθενται δύο θεατροποιημένες αφηγήσεις, αυξάνοντας τις δράσεις σε συνολικά έξι.
Οι νέες παραγωγές αφορούν μια άλλη μουσειακή περιήγηση στις προθήκες του Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1), στις συλλογές του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και της Πινακοθήκης Γκίκα. Οι επιμελητές των συλλογών θα προλογίζουν τις εκδηλώσεις στις οποίες σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί προσθέτουν στοιχεία θεατρικότητας και περφόρμανς. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν οκτώ μήνες (ώς τον Μάιο του 2018).
Η πρώτη θεατρική δράση του νέου κύκλου ξεκινά στις 17/10 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης με ένα εικονογραφημένο φύλλο χειρογράφου από το έπος «Ισκανταρναμέ» και τους θρύλους γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αποδίδεται σε εργαστήριο της πόλης Σιράζ του 16ου αιώνα και εικονίζει τον Αλέξανδρο να συζητά με σοφούς της αρχαιότητας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δραματοποιούνται αποσπάσματα από το έπος «Ισκανταρναμέ» του 12ου αιώνα, έργο του πέρση ποιητή Νιζάμι. Στο φημισμένο αυτό έργο πρωταγωνιστεί ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος μεταμορφώνεται σε ιρανό βασιλιά, ταξιδεύει και κυριεύει τόπους εξωτικούς και παρουσιάζεται ως φιλόσοφος που συνδιαλέγεται με λογίους της αρχαιότητας. Και στην Κριεζώτου 3, οικία του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, η βραδιά της 3ης Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει με ποιήματα και κείμενα. Αφορά τη λογοτεχνική γενιά του ’30 και ένα μανιφέστο της: στο σπίτι του Γιώργου Θεοτοκά, δώδεκα επιφανείς εκπρόσωποι των ελληνικών γραμμάτων στις 9 Μαρτίου 1963 υπογράφουν ένα λευκό φύλλο χαρτί, κάτω από την επικεφαλίδα «Η γενεά του ’30 μετά 33 έτη!». Επίσης θα επαναληφθούν οι δράσεις «Ερωφίλης κέντημα», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε», «Το είπε ο Γέρος», «Νεοπτολέμου μύησις».