Τα μέλη της επιτροπής κατέληξαν πως η καλύτερη λύση για τη διαδικασία είναι ο συνδυασμός δύο προσφορών, αναθέτοντας τη διοργάνωση των εκλογών «σε κοινοπρακτικό σχήμα από εταιρείες». Η προσφορά της Wind στο κομμάτι που αφορά το hardware και η προσφορά της OTS για το software, όπως όλα δείχνουν, περιορίζουν το κόστος περίπου στα 400.000 ευρώ. Αν τελικά οι διαπραγματεύσεις ευοδοθούν, και ανάλογα με την προσέλευση των πολιτών στη διαδικασία, το ποσό αυτό ενδεχομένως καθιστά τη διαδικασία πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν κι άλλες πιθανές λύσεις, οι οποίες αποκλείστηκαν είτε λόγω του ύψους της προσφοράς των εταιρειών είτε λόγω της απειρίας τους σε αντίστοιχα εγχειρήματα.
Στόχος όλων είναι η διεξαγωγή των εκλογών να γίνει στις αρχικές ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί και από τις προσφορές που κατατέθηκαν φαίνεται πως οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαδικασία δεν αποκλείουν εκλογές στις 5 και 12 Νοεμβρίου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως οι ημερομηνίες θα είναι ακριβώς αυτές. Τυχόν καθυστερήσεις στις παραγγελίες του εξοπλισμού, στην εκπαίδευση των χειριστών, αλλά και στα τεχνικά προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν μπορεί να αναβάλουν για λίγο την εκλογή. Η πιθανότητα αναβολής αυξάνεται αν αναλογιστεί κανείς τις διαθέσιμες ημερομηνίες του μήνα. Η Κυριακή 19 Νοεμβρίου πέφτει πάνω στο τριήμερο του Πολυτεχνείου, ενώ στις 26/11 διεξάγονται οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων –που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις εφορευτικές επιτροπές. Επομένως, αν τελικά χρειαστεί αναβολή μίας ή δύο εβδομάδων, από «καραμπόλα» οι εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν 3 και 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται, ωστόσο, για μια καθυστέρηση που κάθε πλευρά προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει χωρίς να δημιουργηθούν νέα προβλήματα.
Πέραν των διαδικαστικών, στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η πρόταση τοποθέτησης ενός εκπροσώπου της επιτροπής, ο οποίος θα αναλάβει τόσο να εξηγεί τις αποφάσεις καθ’ οδόν προς τις κάλπες όσο και τα διαδικαστικά σχετικά με τα ντιμπέιτ των υποψηφίων. Από τη Χαριλάου Τρικούπη και το ΚΙΔΗΣΟ υποδείχθηκε ο Νίκος Μπίστης, ωστόσο, ύστερα από επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν σχετικά με το αν μια τέτοια θέση πρέπει να αναλάβει ένα πολιτικό στέλεχος, η τελική απόφαση μεταφέρθηκε για την Τετάρτη. Πληροφορίες από τα επιτελεία μιας σειράς υποψηφίων, ανάμεσά τους οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης, τους εμφανίζουν επιφυλακτικούς, τονίζοντας ωστόσο πως το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, καθώς οι ενστάσεις είναι κατά βάση πολιτικές και είναι σκόπιμο να αναζητείται ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Παράλληλα, η συζήτηση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία συνεχίζεται. Παρά το ότι πλέον θεωρείται πολύ δύσκολη η διεξαγωγή της, με τον Νίκο Αλιβιζάτο να έχει παραπέμψει το θέμα στους υποψήφιους αρχηγούς, κάποιοι εξ αυτών δεν το βάζουν κάτω. Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει σήμερα σχέδιο με το οποίο η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί, το οποίο, στην αναλυτική του μορφή, ενδέχεται να κατατεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής. Ο Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε την Παρασκευή επιστολή από τον πρόεδρο του ΕΔΕΤ Παναγιώτη Τσανάκα, ο οποίος εγγυάται την ακεραιότητα και την ασφάλεια του συστήματος Ζευς, ενώ σε επιστολή του στους συνυποψηφίους του ανέφερε πως «είμαι βέβαιος πως μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συναινετική λύση η οποία θα αποβεί προς όφελος της κορυφαίας αυτής διαδικασίας. Αλλωστε, εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή τώρα, πώς θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τη συνεννόηση αργότερα, σε πιο σύνθετα θέματα;». Για τη Χαριλάου Τρικούπη, από την άλλη, το ζήτημα έχει κλείσει, με το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά να επικεντρώνεται στη διευθέτηση όλων των υπόλοιπων ζητημάτων. «Τώρα είναι αργά για νέα πρόταση» αναφέρουν απαντώντας στις προθέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη. Το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας εξακολουθεί να «σηκώνει» και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ανέφερε το θέμα σε καθεμία από τις τέσσερις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη, κατά τις οποίες επεσήμανε και την ανάγκη θεσμοθέτησης ηλεκτρονικών ψηφοφοριών μέσα στον νέο φορέα, όταν αυτός δημιουργηθεί. Από κάθε πλευρά, ωστόσο, τονίζεται ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα αν τελικά δεν υπάρξει εξ αποστάσεως ψηφοφορία.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΝ. Αν και τα διαδικαστικά δεν έχουν ακόμα κλείσει, οι εξελίξεις επιτρέπουν στους επίδοξους ηγέτες να συνεχίσουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες. Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε το Σάββατο στον Πειραιά, όπου συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, τονίζοντας ότι «προχωράμε μπροστά με ενότητα και αποφασιστικότητα! Δυναμώνουμε. Εχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία. Μακριά από τις συντηρητικές πολιτικές και τονλαϊκισμό». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα σε στελέχη εργασιακών και επαγγελματικών χώρων, ενώ προγραμματίζει επισκέψεις στην Εύβοια, την Κόρινθο και την Ηπειρο.
Τόσο η Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πρέπει το προσεχές διάστημα να συνδυάσουν την προεκλογική εκστρατεία με την αντιπολίτευση, καθώς οι εβδομάδες στην Βουλή προμηνύονται «καυτές», αφού ακολουθούν η κατάθεση του προϋπολογισμού και η συζήτηση και ψήφιση των νέων ρυθμίσεων για την ταυτότητα φύλου. Η Γεννηματά, ως επικεφαλής της ΔΗΣΥ, θα συντονίσει τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του σχήματος, όπου θα συζητηθεί και η πρόσφατη απόφαση να μην ψηφίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα νομοσχέδια που δεν υπερψηφίζονται από τους ΑΝΕΛ, ακόμα και αν κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση.
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είχε συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα με τον Γιάννη Μπουτάρη –οι δύο δήμαρχοι έχουν άλλωστε μακρά κοινή πορεία και κατά τη διάρκεια της θητείας τους έχουν συνεργαστεί στενά για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελώντας τη συγκολητική ουσία της «πρωτοβουλίας των πέντε ανεξάρτητων δημάρχων». «Είναι ένα πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει όλα τα προσόντα για να ενώσει αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν βρει ακόμα τον δρόμο τους» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά το τετ α τετ, συμπληρώνοντας ότι «με τον Καμίνη αρχηγό –και του εύχομαι να πετύχει –όλες αυτές οι δυνάμεις να στοιχηθούν για έναν συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος λόγος είναι το καλό της πατρίδας. Να σταματήσουν πια όλα αυτά τα διάφορα και ο Γιώργος Καμίνης είναι ο μόνος που έχει αυτή την ικανότητα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ταξίδεψε στην Πελοπόννησο, στους Δήμους Λακωνίας, Τριπόλεως και Αργολίδας, ενώ αυτή την εβδομάδα θα περιοδεύσει στις γειτονιές της πρωτεύουσας –σήμερα θα βρεθεί στους Αμπελόκηπους και στο Χαλάνδρι. Ο Γιάννης Μανιάτης βρέθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης περιοδεύει από χθες στα Τρίκαλα.