Ο αρχηγός της ΝΔ έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε περίπου όπως και την προηγούμενη, δηλαδή με μια περιοδεία σε συνοικία της Β’ περιφέρειας του Πειραιά: Η επίσκεψη στη Σαλαμίνα και τη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου «Αγία Ζώνη II» αποτελούσε εν πολλοίς συνέχεια της επίσκεψης στους ψαράδες του Κερατσινίου στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαλαμίνα και στο Κερατσίνι υπαγορεύθηκε από τον πολιτικό σχεδιασμό της Πειραιώς, που έκρινε ότι η ηγεσία έπρεπε να βγει μπροστά για να αναδειχθούν οι κυβερνητικές αστοχίες στην υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας. Παράλληλα, όμως, είναι ενταγμένη στη γενικότερη προσπάθεια που κάνει η ΝΔ για να ξανασυναντήσει τη λαϊκή βάση της. Στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι η ΝΔ να κάνει αισθητή την παρουσία της στις λαϊκές γειτονιές και να ενισχύσει την επαφή της με τους πολίτες που θεωρεί ότι στις προηγούμενες εκλογές εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας συνακόλουθα σε συρρίκνωση των ποσοστών της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την προσεχή Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί ξανά στην ίδια εκλογική περιφέρεια, εγκαινιάζοντας από τη Νίκαια τις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ. Τον τελευταίο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και γενικότερα τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ έχουν πυκνώσει τις επισκέψεις και τις δράσεις τους σ’ αυτές τις περιοχές. Ο αρχηγός της ΝΔ επέλεξε να επισκεφτεί δημοτικό σχολείο στο Πέραμα για την έναρξη του σχολικού έτους, στην αφετηρία της θητείας του. Ακολούθως, περιόδευσε στον Κορυδαλλό και συνομίλησε με νέους για τα προβλήματά τους σε καφέ της Πλατείας Ελευθερίας, ενώ έχει καταγραφεί και μια επίσκεψή του, ξημερώματα, στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου. «Θέλουμε να απευθυνθούμε στους εργαζομένους, τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα, τους νέους, σε όλους αυτούς που κορόιδεψε ο Αλέξης Τσίπρας και τώρα τους επιβαρύνει με σκληρά μέτρα. Θέλουμε να τους ακούσουμε και να μιλήσουμε μαζί τους» λένε πηγές της Πειραιώς, δίνοντας το στίγμα αυτών των κινήσεων.

Οι απογοητευτικές επιδόσεις της ΝΔ στη Β’ Πειραιά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις εξηγούν γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αυξήσει τις δυνάμεις της και την επιρροή της σ’ αυτούς τους δήμους. Η ΝΔ στις εκλογές του 2007 –που ήταν και η τελευταία φορά που είχε αυτοδυναμία –συγκέντρωσε στη συγκεκριμένη περιφέρεια 61.441 ψήφους. Το 2009 έπεσε στις 42.978, το 2012 στις 32.476, ενώ το 2015 έλαβε μόλις 27.514 ψήφους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί με 63.117 και τη Χρυσή Αυγή να είναι τρίτο κόμμα με 12.618 ψήφους. Είναι προφανές ότι μια ανατροπή συσχετισμών θα επέφερε διπλό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περιοχή που τη θεωρούσε προπύργιό του.

Στη Σαλαμίνα. Στην παρέμβασή του από τη Σαλαμίνα, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να δείξει ότι η ΝΔ εστιάζει στους πολίτες και στα προβλήματά τους. «Γνωρίζω τα προβλήματα του δήμου και γνωρίζω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική Αρχή για να τα αντιμετωπίσει. Εχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία πρέπει να γίνουν στο νησί» σχολίασε και πρόσθεσε πως η δουλειά της ΝΔ είναι να αποτυπώνει τα προβλήματα, να σκύβει πάνω σε αυτά και να προτείνει λύσεις, οι οποίες να είναι κοστολογημένες, μελετημένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

Και στην Αττική. Αντίστοιχη τακτική ακολουθεί η ΝΔ και στην εκλογική περιφέρεια Αττικής, καθώς κι εδώ τα ποσοστά της παρουσιάζουν πτώση (στις εκλογές του 2012 πήρε 85.327 ψήφους και τον Σεπτέμβριο του 2015 78.623). Ετσι, αποφασίστηκε το έκτο προσυνέδριό της να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αττική με θέμα, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια των κατοίκων, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Μεθαύριο δε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαρία να συζητήσει και πάλι με πολίτες της Δυτικής Αττικής, αφού θα επισκεφτεί το Μενίδι για τα εγκαίνια των γραφείων της τοπική οργάνωσης του κόμματος.