Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό συνασπισμό εξακολουθεί να προκαλεί η υπόθεση Καμμένου. Η πλειονότητα των κυβερνητικών βουλευτών ουδόλως συμμερίζεται το πέπλο σιωπής που έχει επιβάλλει το Μαξίμου, στηρίζοντας ουσιαστικά τον υπουργό Αμυνας. Αντιθέτως, όλο και περισσότεροι εκτιμούν πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας μετά τα ψέματα του αρχηγού των ΑΝΕΛ από του βήματος της Βουλής για τα έργα και τις ημέρες του στο Λονδίνο.
Διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας στην ομάδα των 53+, αλλά και σε στελέχη που κινούνται πέριξ αυτής. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν δημόσιες τοποθετήσεις τους, ενώ ήδη τον χορό των αντιδράσεων άνοιξαν –έστω και σε ήπιους τόνους, αλλά με σαφείς αιχμές κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ –δύο βουλευτές: Σάκης Παπαδόπουλος και Σία Αναγνωστοπούλου.
Ο πρώτος ανέφερε (Παραπολιτικά FM) πως «θέματα που αφορούν το ήθος και τη στάση ζωής των υπουργών πρέπει να αξιολογούνται», ενώ η δεύτερη φρόντισε να διαμηνύσει (Σκάι) ότι «προσωπικά δεν θα πήγαινα ποτέ σε καζίνο». Ειδικά ο Σάκης Παπαδόπουλος είχε πρόσφατα δηλώσει πως «με τα τερτίπια των ΑΝΕΛ δεν πάει άλλο», εννοώντας την επαμφοτερίζουσα στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Ενδεικτική του κλίματος, άλλωστε, είναι η αντίδραση κεντρικού κοινοβουλευτικού στελέχους, την οποία κατέγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», ότι «είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν σαφείς εξηγήσεις» από την πλευρά Καμμένου.
ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗ ΜΟΜΦΗ. Η υπόθεση, εξάλλου, πυροδοτεί έναν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η ΝΔ επιχειρεί να στριμώξει την κυβέρνηση με τον ψευδόμενο υπουργό, καλώντας εκ νέου τον Πάνο Καμμένο για εξηγήσεις στη Βουλή. Με την επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας που κατέθεσε ο γραμματέας της γαλάζιας ΚΟ Κώστας Τσιάρας τον καλεί να απαντήσει «ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο κατασκεύασε ένα τόσο αυταπόδεικτο ψέμα», ενώ τον εγκαλεί για «θεσμικό ατόπημα» και «ηθικό παράπτωμα». Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία, κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα αξιοποιήσει τα μέσα που του δίνονται. Δεν αποκλείω την πρόταση μομφής» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
Την ίδια ώρα, τον κίνδυνο ανάφλεξης στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταδεικνύει και η παρέμβαση του Σταύρου Κοντονή κατά του Δημήτρη Καμμένου για την υπόθεση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» και την άρνηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε συγκεκριμένα την τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου πως το πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας στις επιταγές για αναγνώριση της «Ενωσης» θα πρέπει να πληρωθεί από βουλευτές. «Αν το είπε, είναι εξωφρενικό» ανέφερε χαρακτηριστικά (Real FM) ο Σταύρος Κοντονής.
Αντιδράσεις, ωστόσο, ανακύπτουν αίφνης για το νομοσχέδιο που αφορά την αλλαγή φύλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα κατά των επιμέρους ρυθμίσεων του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι αντιδράσεις αυτές αποκτούν μάλιστα ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι προέρχονται από τη Γεωργία Γεννιά, η οποία ανήκει στην ομάδα «Πράττω» των Νίκου Κοτζιά και Νίκου Τόσκα. «Θεωρώ ότι υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμου θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση» δήλωσε (στο κανάλι της Βουλής) και πρόσθεσε ότι «το 15ο έτος είναι κόκκινη γραμμή» για την ίδια, ενώ εκτίμησε πως «το νομοσχέδιο ίσως λειτουργήσει ως μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση.
Το κλίμα παραμένει ούτως ή άλλως οξυμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Ελληνικού, με τη σημερινή μέρα να θεωρείται κρίσιμη εξαιτίας της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις –οι οποίες εκφράζονται ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη -, το Μαξίμου αντιμετωπίζει περίπου ως μονόδρομο την παράκαμψη του ΚΑΣ μέσω νομοθετικής διάταξης.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.. Σε μια ευκαιρία απόδρασης από τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Κύπρο για τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου, ενώ ακολουθούν το ταξίδι του στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (17-18 Οκτωβρίου) και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (19-20 Οκτωβρίου).