«Το πρόσημο του καλοκαιριού είναι κάτι παραπάνω από θετικό για την εθνική ομάδα και όχι μόνο. Δεν μετανιώνω για καμία απόφαση. Αν ξεκινούσα τώρα θα έκανα τα ίδια».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, μιλάει στα «ΝΕΑ» για πρώτη φορά μετά το Ευρωμπάσκετ και αποκαλύπτει: «Εδώ έχουμε πλέον να κάνουμε με μία εταιρεία στην οποία περιλαμβάνονται ατζέντηδες, δικηγόροι, παίκτες και δημοσιογράφοι που σου λένε “ποιος συνεχίζει να αντιστέκεται; Η ΕΟΚ και ο Βασιλακόπουλος”. Ο Μίσσας έχει αφήσει το στίγμα του τόσα χρόνια στο μπάσκετ. Μιλάμε πραγματικά για έναν μπασκετάνθρωπο με όλη τη σημασία της λέξης που επειδή είναι χαμηλών τόνων κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν. Στο πρόσωπό του ήθελαν απλά να χτυπήσουν εμένα» λέει ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ, που εξηγεί για την Εθνική:

«Αλλάξαμε σχεδιασμό»

«Στο Ελσίνκι η ομάδα είχε υποστεί σοκ από την απουσία του Αντετοκούνμπο. Ενας τεράστιος παίκτης από τον οποίο εξαρτάται ένα μεγάλο κομμάτι του ΝΒΑ και δεν θα έλειπε σε εμάς; Οι παίκτες είχαν αποπροσανατολιστεί όταν είχαν δει αρχικά όλο το αγωνιστικό πλάνο να στήνεται πάνω στον Γιάννη. Κάτω από αυτό το σοκ αγωνίστηκαν και έφτασαν μια ανάσα από την τετράδα, όταν η Λιθουανία ή η Γαλλία με τις επενδύσεις και τα πλάνα τους πήγαν στα πρώτα νοκάουτ σπίτια τους και η Ισπανία, που και εγώ την είχα ως φαβορί, απέτυχε να πάει στον τελικό. Αν είχαμε φέρει νωρίτερα προπονητή –είχα μιλήσει άλλωστε με πολλούς –θα έλεγαν κάποιοι: “Να! Εφερε έναν αργόμισθο ο Βασιλακόπουλος να τον πληρώνει”. Από τις 20 Ιουλίου θα έπιανε δουλειά ακόμα και αν δεν ήταν ο Μίσσας. Υπήρχε βέβαια και μια συγκεκριμένη ομάδα που πίεζε για έναν συγκεκριμένο προπονητή…» λέει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και προσθέτει: «Ηταν ένα φοβερό καλοκαίρι με χρυσό πανευρωπαϊκό στην Κ-20 και χωρίς Παπαγιάννη, χρυσό στο Μεσογειακό από τους Παμπαίδες, η καλύτερη εμφάνιση στην ιστορία της Εθνικής Γυναικών και οι άνδρες στην οκτάδα έπειτα από αυτό το σοκ. Εδώ και 31 χρόνια, από το 1986, το ελληνικό μπάσκετ είναι συνέχεια εδώ με πρωταγωνιστικό ρόλο οργανωτικά και αγωνιστικά και όχι φωτοβολίδα όπως άλλες χώρες, όπως η Γερμανία που πήρε το 1993 το χρυσό και εξαφανίστηκε».

«Αρνήθηκαν»

«Είχα καλέσει στο γραφείο μου και μίλησα

με εμβληματικούς παίκτες του ελληνικού μπάσκετ για να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην ομοσπονδία και μου είπαν “ευχαριστούμε πολύ αλλά δεν μας ενδιαφέρει. Θέλουμε να ασχοληθούμε με το μπάσκετ από άλλους τομείς, προπονητική κ.λπ.”. Και μην ξεχνάτε πλέον

ότι πολλοί παίκτες έχουν δημιουργήσει εξαιρετικές ακαδημίες» λέει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος για τη συνάντηση με παίκτες-θρύλους, που όμως δεν είπαν το «ναι» για συνεργασία.

«Ξέρετε δεν μίλησα τυχαία με αυτούς, γιατί ήξερα τι μπορούν να προσφέρουν. Δεν είναι απλώς να βάλεις έναν εμβληματικό παίκτη πρόεδρο και να είναι γλάστρα. Στην Τουρκία, ο Τούρκογλου μπήκε με εντολή Ερντογάν και στην Ισπανία τον Γκαρμπαχόθα τον έβαλε μπροστά ο πρώην πρόεδρος, ο Σάεθ, για να καθαρίσει το όνομά του αφού είχε κατηγορίες εις βάρος του. Ο Σαμπόνις απλώς εμφανίζεται και άλλοι κινούν τα νήματα. Ομως τον κάθε Σαμπόνις δεν τον βρίσκει ο μεγάλος παίκτης, αλλά οι αφανείς και ανώνυμοι ήρωες, όπως στη δική μας ομοσπονδία που τρέχουν όλο τον χρόνο σε όλα τα μήκη, τα πλάτη και τα ύψη της χώρας, παντός καιρού, για να κάνουν το παιδομάζωμα. Το μπάσκετ δεν το υπηρετεί απλώς κάποιος που ήταν μεγάλος παίκτης. Εμένα που με βλέπετε ξεκίνησα από τον Χαραυγιακό και συνέχεια ψάχνομαι για τις εξελίξεις και αναλύω τα δεδομένα. Και για να μην ξεχνιόμαστε, όλα τα μέλη του ΔΣ αμισθί, βάζοντας μάλιστα και από την τσέπη τους!».

Οσο για τον μεγάλο κίνδυνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ;

«Δεν τον έχουν πάρει χαμπάρι στην Ευρωλίγκα και ασχολούνται με τα παράθυρα της FIBA χωρίς να δέχονται συζήτηση. Πρώτα απ’ όλα θα χαθεί ο θεσμός των εθνικών ομάδων και την ίδια στιγμή το ευρωπαϊκό μπάσκετ κινδυνεύει από την υφαρπαγή του καλύτερού του υλικού από το ΝΒΑ και την αγορά της Κίνας. Θα μείνουμε με δεύτερης διαλογής παίκτες στο τέλος και υπερεκτιμημένους, χάνοντας την ταυτότητά μας, και στην Ευρωλίγκα δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Η FIBA πρωταγωνιστούσε από πλευράς σχεδιασμού στον παγκόσμιο αθλητικό χώρο και όλοι την αντέγραφαν, αλλά η διάσπαση του μπάσκετ με τη μέθοδο του Δούρειου Ιππου (Ούλεμπ) μας έκανε κάποια στιγμή ουραγούς των εξελίξεων».

Ο Γιάννης

Τέλος, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παίρνει θέση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Κατ’ αρχάς, να τον συλλυπηθούμε, όπως και όλη την οικογένειά του, για την απώλεια του πατέρα του. Δεν κρατάω πικρία στον Γιάννη, πιέστηκε πάρα πολύ το παιδί και τέσσερις-πέντε άνθρωποι που τα συζητούσαμε βλέπαμε ότι δεν θα μπορέσει να παίξει. Εδώ το ΝΒΑ σταμάτησε τον Αμπρίνες μέσα στο τουρνουά, στον Γιάννη θα κόλλαγε;».