Να υπάρξει επειγόντως διάλογος ανάμεσα στην Καταλωνία και την Ισπανία κάλεσε την Δευτέρα τις δύο πλευρές, ουπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλωνία που αμαυρώθηκε από βία.

Όπως επεσήμανε σε ανακοίνωση του ο Γκάμπριελ «οι εικόνες που μας ήρθαν χθες από την Ισπανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διακοπεί αυτό το σπιράλ κλιμάκωσης», .

Ο Γκάμπριελ κάλεσε και τις δύο πλευρές «να παραμείνουν ήρεμες» και να εργαστούν προς μια μόνιμη πολιτική λύση που να σέβεται το κράτος δικαίου, το οποίο, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που ενώνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Καταλωνία, και ο υφυπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Μίκαελ Ρότ, προσθέτοντας ότι ηαυτονομιστική πολιτική δεν είναι η λύση

«Η αυτονομιστική πολιτική δεν επιλύει προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι: «Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν αυστηρά τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Ο Ροτ δήλωσε επίσης ότι οι πολιτικές συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου αντί με βία στους δρόμους, επισημαίνοντας ότι:«Και οι δύο πλευρές χρειάζεται να πουν ότι είναι έτοιμες να το κάνουν αυτό».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνηση διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.